Skriftlig spørsmål fra Arne Nævra (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2545 (2019-2020)
Innlevert: 07.09.2020
Sendt: 08.09.2020
Besvart: 15.09.2020 av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn

Arne Nævra (SV)

Spørsmål

Arne Nævra (SV): Staten, ved Miljødirektoratet, har gitt Bergmesteren AS tillatelse til å dekke til tusenvis av tonn med importert møllestøv, som er spesialavfall, og som enten skal returneres til avsenderland eller gjenvinnes.
Hvordan kan statsråden gå god for at slikt spesialavfall på eiendommen Raudsand blir dekt til og ikke rydda opp, og er statsråden nå enig i at det var feil vurdering av Statens forurensningstilsyn å akseptere importen all den tid det ikke var noen til å gjenvinne materialet?

Begrunnelse

Kommunaldepartementet godtok i mars i år reguleringsplanen for Eiendommen Raudsand laga av tidligere Nesset kommune som ble slått i sammen med Molde og Misund kommune fra årsskiftet. I Molde kommune behandles disse sakene etter et interpellasjons-vedtak fra februar og etter at ordføreren nekta å ta opp til behandling et forslag om å lage ny reguleringsplan. Nå er fristen gått ut for å omregulere etter § 13-1 så det ligger et forslag om å gi tillatelse til deponi to og en mulig prosess fram mot å få en ny reguleringsplan for resten av området. Dette fordi Molde kommunen har omgjøringskompetanse og fordi en ny plan tilsier at 32 tusen innbyggere får være med å bestemme noe som kun to tusen innbyggere i gamle Nesset
har fått gjort hittil.

Sveinung Rotevatn (V)

Svar

Sveinung Rotevatn: Denne saka har historie tilbake til 1990, då Statens forureiningstilsyn, no Miljødirektoratet, gav løyve til å mellomlagre sekker med møllestøv på Raudsand. Møllestøvet skulle gjenvinnast av bedrifta Aluscan, seinare Aluvest og Alumox. Av ulike grunnar, mellom anna to konkursar, vart ikkje avfallet gjenvunne. I staden for vart det gitt løyve til å omgjere mellomlageret til deponi. Dette deponiet er i dag eigd av Bergmesteren Raudsand. Miljødirektoratet har gitt pålegg om at sekkene skal bli tildekt innan 31. oktober 2020. Bergmesteren Raudsand har søkt om utsetjing, mellom anna grunna manglande løyve frå kommunen.
Deponi som blir avslutta skal bli forsvarleg tildekt, slik at det blir minimal vanngjennomtrenging som kan frakta med seg forureinande stoff. Det er fatta vedtak med detaljerte vilkår for mellom anna tildekking, oppsamling og reinsing av sigevatn og overvaking. Miljødirektoratet har vurdert at ei slik tildekking vil vere i tråd med intensjonane i avfallsforskrifta kapittel 9 og Miljødirektoratets rettleier for deponi.
Fjerning av møllestøvsekkene har vore vurdert, men funne å vere ein dårlegare miljømessig løysing enn tildekking.
Statens forureiningstilsyn gav i sin tid løyve til import av møllestøvet fordi anlegget hadde løyve for import av denne typen avfall. Dette er i samsvar med det felleseuropeiske regelverket for eksport og import av avfall (grensekryssforordningen). Dersom avfall ikkje blir behandla som planlagt, kan styresmaktene krevje at avfallet blir returnert til avsenderlandet, eller at det blir behandla i mottakarlandet, som i dette tilfellet er Noreg. Planen har heile tida vore at avfallet skal bli behandla i Noreg. Derfor har det ikkje vore aktuelt å sende avfallet i retur. Det har gått lang tid sidan Noreg tok i mot dette avfallet, derfor er det mest hensiktsmessig at avfallet blir tatt hand om i Noreg. Dette er i samsvar med grensekryssforordningen for avfall artikkel 22 punkt 9.