Skriftlig spørsmål fra Hans Andreas Limi (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:2553 (2019-2020)
Innlevert: 08.09.2020
Sendt: 08.09.2020
Besvart: 16.09.2020 av finansminister Jan Tore Sanner

Hans Andreas Limi (FrP)

Spørsmål

Hans Andreas Limi (FrP): Vil finansministeren ta initiativ til en krisepakke til stiftelsen Norges varemesse som regjeringen har gjort for ONS og Dyrskun?

Begrunnelse

Stiftelsen Norges varemesse har i sin over 100 år lange historie skap verdier for næringsliv, lokalsamfunn og skapt mange arbeidsplasser. Stiftelsen er nå i en prekær økonomisk situasjon etter at de i praksis har fått næringsforbud fra regjeringen siden de ikke kan ha arrangementer med mer enn 200 deltagere. Dette samtidig som kjøpesenter kan ha åpent for et stort publikum. Varemessen i Lillestrøm er nå i fare for å bli avviklet. I følge en rapport fra Menon vil dette føre til et tap på rundt 2000 arbeidsplasser og vil koste næringslivet omtrent 1,8 milliarder kroner. Regjeringen har i høst vist seg villige til å komme med krisepakker til andre hardt rammede arrangementer som ONS og Dyrskun.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Regjeringen innførte en rekke økonomiske tiltak i møte med virusutbruddet og de fleste virksomheter ble omfattet av én eller flere av ordningene. Den midlertidige tilskuddsordningen for foretak med stort omsetningsfall, også kjent som kompensasjonsordningen for næringslivet, er rettet mot foretak med erverv som formål og utformet med det for øyet. De støtteberettigede foretakene i denne ordningen skal være registrert i Foretaksregisteret eller Enhetsregisteret. Disse kravene ble innført for å verne mot misbruk, sørge for rask saksgang og sikre at de som søker kompensasjon hadde skattepliktig tilknytning til Norge. Virksomheter som omfattes av skatteloven § 2-32 og ikke har skattepliktig inntekt, for eksempel fordi driften dekkes over offentlige budsjetter eller fordi inntektene er unntatt fra skatteplikt av ulike grunner, er utenfor denne ordningen.
Fra offentlig tilgjengelig regnskapsinformasjon ser det ut som virksomheten til Norges Varemesse i Lillestrøm hovedsakelig drives gjennom selskapet Norges Varemesse AS, som er heleid av Stiftelsen Norges Varemesse. Offentlig tilgjengelig informasjon på Skatteetatens nettside viser at Norges Varemesse AS har per dags dato mottatt tilskudd gjennom den generelle tilskuddsordningen for månedene april, mai, juni og juli.
Regjeringens tiltak for å avhjelpe den økonomiske situasjonen i kjølvannet av virusutbruddet er i all hovedsak generelle for hele næringslivet eller rettet mot enkeltbransjer. Ordningene kjennetegnes av at de er regelstyrte, der tilskuddet utmåles etter objektive kriterier. Tildeling av støtte direkte til enkeltaktører utenom generelle ordninger vil gi risiko for forskjellsbehandling av aktører i samme stilling. Regjeringen har likevel vurdert at særlige hensyn har talt for å foreslå enkelttilskudd til stiftelsen Offshore Northern Seas og til Dyrsku’n. Jeg viser til pressemelding fra Olje- og energidepartementet 14. august 2020, hvor det blant annet vises til at Offshore Northern Seas har falt utenom øvrige tilskuddsordninger knyttet til koronasituasjonen, og at arrangementet er en viktig internasjonal møteplass for norske aktører i energinæringene. Jeg viser også til pressemelding fra Landbruks- og matdepartementet 18. august 2020, hvor det blant annet vises til at det er viktig for landbruks- og matministeren å legge til rette for at Dyrsku'n skal komme seg gjennom denne krevende perioden, og at Dyrsku’n er viktig for bygdene og for samfunnsutviklingen.
Regjeringen vurderer nå behovet for tiltak for de deler av næringslivet som fortsatt er sterkt preget av virusutbruddet og smittevernstiltak, og legger om kort tid frem en proposisjon for stortinget.