Skriftlig spørsmål fra Emilie Mehl (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2601 (2019-2020)
Innlevert: 11.09.2020
Sendt: 14.09.2020
Besvart: 18.09.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Emilie Mehl (Sp)

Spørsmål

Emilie Mehl (Sp): Vil statsråden sørge for fortgang i digitalisering av våpensøknader og legge frem en konkret fremdriftsplan for digitalisering av våpensøknader og forhandlerportal, samt kvalitetsforbedring av våpenregisteret?

Begrunnelse

Regjeringen har brukt over 2 milliarder kroner på IKT i politiet, men fortsatt er søknad og registrering av våpen ikke digitalisert. Dette har en estimert kostnad på 30-40 millioner kroner, og en beregnet innsparing på om lag 271 millioner kroner over ti år. Riksrevisjonen kritiserte dagens våpenløsning i 2018, blant annet fordi man har dårlig oversikt og liten kontroll over våpen.
I «Konseptutredning for våpenforvaltning i politiet» fra juli 2018 er digitalisering av våpenforvaltningen et av to hovedtiltak som utredes for å kunne forbedre dagens våpenforvaltning. Rapporten peker på at dagens system har manuelle og tungvinte saksbehandlingsrutiner, lang saksbehandlingstid og lav publikumstilfredshet.
For å søke om våpen må man fylle ut et skjema på gjennomslagpapir som må sendes i posten og behandles manuelt av våpenkontoret, for eksempel på Elverum for Innlandet politidistrikt. Behandlingstiden er ekstremt lang, og mange jegere kan risikere å gå glipp av høstjakta fordi søknadene ikke blir behandlet raskere. Ifølge oversikt på politiet.no varierer saksbehandlingstiden for våpensøknad stort mellom de ulike politidistriktene, fra 3 uker opp til 15 uker. Eksempelvis har Innlandet politidistrikt, hvor våpenforvaltningen ble sentralisert i 2018, nå en behandlingstid på nesten 4 måneder. I Øst politidistrikt har behandlingstiden etter sentralisering av forvaltningen økt fra et par uker til 3 måneder i 2020. Dagens system er utdatert til stor ulempe for både privatpersoner og forhandlere av våpen.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Digitale våpensøknader vil utvilsomt forenkle hverdagen både for søkerne og politiets saksbehandlere. Det er fra departementets side lagt til grunn i Politimeldingen – et politi for fremtiden (Meld. St. 29. (2019-2020)), at digitalisering av arbeidsprosesser og tjenester er nødvendig for å kunne frigjøre ressurser, og må prioriteres.
Som representanten viser til, har Politidirektoratet (POD) utarbeidet en konseptutredning om blant annet digitalisering av våpensøknader. Første trinn bør etter direktoratets vurdering være digitalisering av søknader om jaktvåpen, som er de enkleste søknadene å behandle.
Politiet står overfor flere krevende digitale prosjekter som må prioriteres ut fra en totalvurdering av samtlige prosjekter. Politiet har for eksempel under COVID-epidemien prioritert utviklingen av digitale løsninger slik at publikum kan lever flere typer anmeldelser digitalt. Det jobbes med videreutvikling av denne tjenesten. Videre kan nevnes pågående prosjekt med digitalisering av namsmannen. Denne løsningen vil med selvbetjeningsløsninger og digital postkasse bidra til effektivisering og bedre tilgjengelighet for publikum. Løsningene skal etter planene være ferdig innen utgangen av 2020.
Det er på bakgrunn av ovennevnte foreløpig for tidlig å si noe om planlagt fremdrift for arbeidet med digitalisering av våpensøknader.
Når det gjelder kvalitetsforbedring av data i politiets våpenregister, rapporterer POD at det pågår et fortløpende arbeid med opprydding av data i våpenregisteret, slik at avvikene som ble påpekt av Riksrevisjonen i 2017 kan lukkes.
Jeg viser for øvrig til svar på spørsmål nr. 1561 fra Jenny Klinge om samme tema.