Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2608 (2019-2020)
Innlevert: 13.09.2020
Sendt: 14.09.2020
Besvart: 22.09.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Vil regjeringen sørge for at det viktige arbeidet som skjer i regi av Kirkens SOS kan bli videreført i 2021, og at de statlige budsjettmidlene ikke trekkes ned?

Begrunnelse

Kirkens SOS er landets største døgnåpne krisetjeneste på telefon og internett. Kirkens SOS fikk i januar 2020 en ekstrabevilling for å kunne svare på flere henvendelser, med bakgrunn i stor pågang på krisetelefonen etter selvmordet til Ari Behn. Midlene ble umiddelbart brukt til formålet og skjedde før korona-nedstengningen. Midlene gikk til en omfattende nasjonal rekrutteringskampanje og til å styrke driften av de lokale sentrene. Kirkens SOS har lykkes med å rekruttere flere frivillige og øke kapasiteten. Etter korona-nedstengningen av Norge skjedde, har Kirkens SOS måtte opprette digitale vaktrom, og har klart å svare på like mange henvendelser som i 2019. Det meldes om at samtalene er alvorligere, og lengre, og flere samtaler har hatt selvmord og selvmordstanker som tema. Alle aldersgruppen bruker krisetjenesten, men mange unge – særlig jenter, bruker chatten og mange ensomme eldre og uføre med betydelig bevegelseshemning, har brukt telefonen. Kirkens SOS har siden juni opprettet en kombinasjon av fysiske og digitale vaktrom. For å lykkes med den digitale løsningen har Kirkens SOS opprettet bakvaktordninger 24/7 nasjonalt. For å kunne videreføre utviklingsarbeidet med nye, digitale løsninger og nasjonale bakvaktsordninger og en nødvendig styrking av de lokale sentrene, er det avgjørende at ekstrabevilgningen på 5 millioner kroner blir videreført også til neste år. Ellers vil det kunne medføre reduksjon i tilbudet til krisetjenesten.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Kirkens SOS har siden oppstarten vært en svært viktig ressurs for mennesker i krise. Viktigheten av tilbudet har blitt enda tydeligere fra romjulen 2019 og under koronapandemien. De mange frivillige som svarer på krisetelefonen bruker fritiden sin på å være til stede for mennesker som opplever livet på sitt vondeste. Jeg er imponert over den jobben de gjør, og jeg er opptatt av at Kirkens SOS også i fremtiden skal kunne være en tilgjengelig og døgnåpen tjeneste. Derfor er jeg glad for at organisasjonen har nyttiggjort seg den ekstra bevilgningen som de fikk tildelt i januar 2020 på en så god måte.
Når det gjelder representantens spørsmål om bevilgningen for 2021, så legges regjeringens forslag til statsbudsjett fram for Stortinget 7. oktober.