Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2620 (2019-2020)
Innlevert: 14.09.2020
Sendt: 15.09.2020
Besvart: 22.09.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Hvordan følger Sørlandet sykehus HF opp evalueringsrapporten knyttet til flyttingen av nyfødtposten fra Arendal til Kristiansand; hvilke tiltak vil bli iverksatt, og når kan man forvente at disse tiltakene er gjennomført?

Begrunnelse

I skriftlig spørsmål 15:2040 (2019-2020) stilte jeg helseministeren spørsmål om hvilke tiltak Sørlandet sykehus HF vil gjennomføre for å følge opp evalueringsrapporten for nyfødtmedisin ved Sørlandet sykehus HF, etter at nyfødtposten i Arendal ble flyttet til Kristiansand.
Helseministeren svarte da at:

«Behandlingen av rapporten i sykehusledelsen ble utsatt grunnet Covid-19 pandemien. Dermed har det videre arbeidet med denne rapporten blitt forsinket, rapporten står på dagsorden i august 2020. Evalueringen viser at tilbudet er forsvarlig men rapporten identifiserer områder for forbedring, flere av disse slik som hospitering og økt utdanningskapasitet av barnesykepleiere på Sørlandet er allerede påbegynt. Ytterligere tiltak vil bli igangsatt etter behandling i sykehusledelsen.»

Siden august nå er passert, vil det derfor være interessant å få vite hvilke tiltak som iverksettes i oppfølgingen av denne evalueringen.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet svar fra Helse Sør-Øst RHF, som igjen har innhentet en redegjørelse fra Sørlandet Sykehus HF. Redegjørelsen fra Sørlandet Sykehus HF er i helhet gjengitt under:

"Sørlandet sykehus gjennomførte i 2019 en eksternt ledet evaluering av flytting av nyfødtposten fra Arendal til Kristiansand. Behandlingen av rapporten i helseforetaket ble forsinket pga. Covid-19, rapporten ble ferdigbehandlet i august og drøftet med tillitsvalgte og brukerutvalg i september.
Det er vedtatt en handlingsplan som svarer ut forbedringspunkter i rapporten. I tillegg har man valgt å legge til tiltak som ikke er hentet fra rapporten ved å legge inn et pasientperspektiv og en klinisk revisjon av pasientforløp ved overflytting av barn utenfor og i magen.

Fagråd Barne- og Ungdomsmedisin har fått i oppdrag å

• Revidere prosedyrer for transport og overflytting (desember 20)
• Styrke samarbeid mellom prehospitale tjenester og barne- og ungdomsavdelingen (desember 20)
• Styrke teamene på tvers av geografisk tilhørighet. Ansvar fagråd, fagavdelingen og organisasjonsavdelingen (desember 20)
• Gjennomgang av fem pasientforløp flytting av syke nyfødte. Gjennomføres med representasjon fra alle involverte avdelinger (februar 21)
• Gjennomgang av fem pasientforløp med flytting av mor med barn i magen. Gjennomføres med representasjon fra alle involverte avdelinger (februar 21)

Videre er følgende tiltak identifisert

• Videreutdanning av barnesykepleiere må prioriteres ved Universitetet i Ager (igangsatt)
• Etablere robuste og forutsigbare rotasjonsordninger for sykepleiere og overleger. (desember 20)
• Gjennomgang av intensivtransportordningen (egen utredning planlegges høsten 2020)
• Gjennomgang av fem pasientforløp med flytting av syke nyfødte – mor/partners opplevelse (februar 21)
• Gjennomgang av fem pasientforløp ved flytting av mor med barn i magen – mor/partners opplevelse (februar 21)

Administrerende direktør har bestilt en rapport fra fagdirektør til foretaksledelsen i januar og mars 2021 hvor alle tiltakene forventes å være igangsatt."