Skriftlig spørsmål fra Anette Trettebergstuen (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2641 (2019-2020)
Innlevert: 16.09.2020
Sendt: 16.09.2020
Besvart: 23.09.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Anette Trettebergstuen (A)

Spørsmål

Anette Trettebergstuen (A): Når kommer den reviderte kulturloven, og hvilke tiltak har regjeringen gjort for å bedre dialogen mellom forvaltningsnivåene?

Begrunnelse

Det ryktes at regjeringen vil foreslå å fjerne fordelingsnøklene for en rekke kulturtiltak i statsbudsjettet for 2021, med argumentasjon at dette binder opp lokale midler. Dette var et av forslagene regjeringen kom med som oppfølgingspunkt etter kulturmeldingen i 2018, som et ledd i implementeringen av regionreformen på kulturfeltet. Etter massiv kritikk la regjeringen sin egen reform på kulturområdet i skuffen. Dersom det nå kommer endringer i finansieringsmodellen, velger regjeringen likevel å gå videre med deler av tiltakene.
Vi mener strukturelle endringer innen kulturlivet må være godt funderte og forankret i Stortinget. Derfor har vi tidligere etterlyst en gjennomgang av utfordringer og muligheter innen de forskjellige kulturområdene, som må ligge til grunn for vurderingen av ansvarsdeling mellom forvaltningsnivåene og organisering av de kulturpolitiske virkemidlene. Vi har også vært opptatt av å styrke dialogen på tvers av forvaltningsnivåene. Det må være kulturens beste som ligger til grunn for strukturelle endringer, og rammeverk må komme på plass før endringer foreslås. Hvis ikke frykter vi at kulturen vil bli salderingspost i allerede stramme kommunebudsjetter.
Intensjonen med innføring av funksjonsdelingssystemet i 1991 var nettopp å sikre økt oppslutning om det lokale kulturlivet og en likeverdig kultursatsing og kulturtilbud i hele landet. Utgangspunktet var at man mente det var en statlig oppgave å gi rammebetingelser for det lokale og regionale kulturarbeidet og tilrettelegge for likeverdighet i tilbud og aktiviteter.
Kulturlivet står i krise. Covid-19 herjer, og regjeringen har fortsatt ikke kommet med et utkast til revidert kulturlov, som ifølge Meld. St. 8 (2018–2019) Kulturens kraft – Kulturpolitikk for framtida skulle "vere eit styringsverktøy for oppgåve- og ansvarsfordelinga mellom forvaltningsnivåa og reflektere nasjonale mål for kulturpolitikken". På mitt skriftlige spørsmål fra november 2019 svarte daværende kulturminister Trine Skei Grande at Kulturdepartementet er i gang med revisjonsarbeidet, og at et utkast til revidert kulturlov vil bli sendt på alminnelig høring til neste år.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Kulturdepartementet tar sikte på å sende ut et høringsnotat med utkast til revidert kulturlov i løpet av året. Dette er i tråd med tidligere skissert fremdrift i svar på skriftlig spørsmål fra Stortinget.
Det er etablert faste kontaktpunkter for politisk dialog gjennom Regjeringens konsultasjonsordning med KS og Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene. Kulturdepartementet vil i tillegg legge til rette for kulturpolitiske møter ved aktualiserte temaer. Departementet har oppfordret KS og fylkeskommunene til å ta initiativ til møter når det er saker som er relevante for flere, og som det er aktuelt å drøfte på tvers av forvaltningsnivåene.
I Prop. 1 S (2019-2020) Kommuneproposisjonen 2021 redegjorde Kulturdepartementet for den omfattende dialogen vi har hatt med fylkeskommuner, kommuner, berørte kulturvirksomheter, interesseorganisasjoner, KS og Sametinget på politisk og administrativt nivå i 2019 som ledd i regjeringens oppfølging av regionreformen. Det fremgår også at Kulturdepartementet vil bygge videre på den gode dialogen som ble etablert i denne prosessen.
Kulturdepartementet inviterte kort tid etter at Kommuneproposisjonen 2021 ble lagt frem i mai til et politisk møte med fylkeskommunene og KS for å ha dialog om konklusjonene i regionreformen og den ekstraordinære situasjonen vi nå står i som følge av covid-19-pandemien. Dette ble fulgt opp med et nytt møte i juni. Gjennom disse møtene fikk departementet en statusoppdatering fra alle fylkeskommunene basert på deres dialog med kulturinstitusjoner, idretten, frivilligheten og kommuner mv. i egen region. Kulturdepartementet mottok også innspill til videre utvikling av nasjonale tiltak og kompensasjonsordninger, og ble gjort kjent med at flere fylkeskommuner har etablert regionale støtteordninger for å supplere de nasjonale. I november er det avtalt et bilateralt møte med hovedstyret i KS som ledd i regjeringens konsultasjonsordning med KS.
Kulturdepartementet har gjennomført flere administrative møter og samarbeider med KS og fylkeskommunene om innretning på dialogen fremover. Det er et felles mål å etablere en systematisk dialog blant annet gjennom faste årlige kontaktmøter med hver enkelt fylkeskommune på administrativt nivå. Oppgaver med delt ansvar vil være et naturlig tema for dialog, det samme vil oppfølging av nasjonale kulturpolitiske mål, kunnskapsutvikling, og regionale og nasjonale satsinger og prioriteringer. Samtalene i kontaktmøtene vil være på et strategisk nivå, forankret i nasjonale mål og hhv. stortingsmeldinger og statlige strategier, og regionale planer og strategier. Målet er at forvaltningsnivåene gjennom bedre og tettere dialog skal bidra til å øke måloppnåelsen innenfor den nasjonale kulturpolitikken.
Departementet og KS samarbeider om koordinering av årets kontaktmøter med fylkeskommunene, som skal avvikles i november-desember. Kulturdepartementet vil involvere relevante etater i denne dialogen, herunder Kulturtanken, Norsk kulturråd, Norsk Filminstitutt, Arkivverket, KORO og Nasjonalbiblioteket. Det er ønskelig at fylkeskommunene har forankring regionalt etter dialog med kultursektoren og kommuner i forkant av møtene.