Jorodd Asphjell (A): I dag er reiseliv og hotell- og restaurantbransjen hardt rammet av koronatiltak, og har ikke mulighet til å ta inn ønsket antall lærlinger.
Hvilke strakstiltak vil statsråden gjøre for at ungdom sikres læreplasser innen mat- og servicefag og hotel- og restaurantfaget og for å hindre at dyktige fagarbeidere for framtiden går tapt?
Begrunnelse
Selv om antallet læreplasser øker, og pilene ser ut til å peke i riktig retning, er det fortsatt mange søkere som ikke får læreplass.
I dag er det rundt 180 fag som fører fram til fag- eller svennebrev. Lærlingordningen omfatter mange fagområder, blant annet helse- og oppvekstfag, IT, design og håndverk, medier og kommunikasjon, service og samferdsel.
Godkjente lærebedrifter er forpliktet til å ha en opplæringsansvarlig og må sørge for at lærlingene når de kompetansemålene som står i læreplanen. Bedriften kan velge mellom å være selvstendig lærebedrift med hele ansvaret for opplæring av lærlingen og oppmelding til fag-/ svenneprøve – eller inngå samarbeid med et opplæringskontor som tar ansvaret for å følge opp opplæringen og bidra til at den blir best mulig, samt å melde lærlingene opp til fag- eller svenneprøve.
En annen mulighet er å bli med i en opplæringsring, der små bedrifter går sammen om opplæringen av lærlinger gjennom å velge en faglig ansvarlig.
Når lærlingen har bestått fag- eller svenneprøven er ansvaret som lærebedrift over. Lærlingen står fritt til å søke seg jobb hvor som helst, men mange lærebedrifter velger å tilby lærlingen jobb fordi de da kan rekruttere en medarbeider som kjenner virksomheten og har vist sin dyktighet gjennom læretiden.
Når jeg reiser rundt og besøker ulike bedrifter, så er det mange tilbakemeldinger på dette med lærlinger og det er spesielt ei gruppe som peker seg negativt ut.
Reiseliv og hotel- og restaurantbransjen er hardt rammet av corona-krisen og det går spesielt utover lærlinger. Når faste ansatte blir permitterte og oppsagte, så har de ikke mulighet til å gi lærlingplass innen kokkefaget og hotell og restaurantfaget blant annet.
Framtiden til norsk reiseliv avhenger av både strakstiltak for næringa og sikring av framtidig rekruttering av morgendagens fagarbeidere.