Skriftlig spørsmål fra Bengt Rune Strifeldt (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2658 (2019-2020)
Innlevert: 17.09.2020
Sendt: 17.09.2020
Besvart: 23.09.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Spørsmål

Bengt Rune Strifeldt (FrP): Man finner fortsatt eksplosiver fra 2. verdenskrig i terrenget i Finnmark, og andre deler av landet. Opprydding av dette er havnet i en blindsone etter at rapporten "Ansvarsforhold og håndtering ved funn av eksplosive varer" ble fremlagt i 2012.
Hvem mener statsråden har ansvaret, inkludert det økonomiske ansvaret, for å sikre et område der det er funnet eksplosiver, og vil statsråden følge opp slik at konklusjoner og anbefalinger i rapporten "Ansvarsforhold og håndtering ved funn av eksplosive varer" fra 2012 blir fulgt opp?

Begrunnelse

Det anslås at det etter krigen ble dumpet over 200.000 tonn eksplosive krigsetterlatenskaper i Norge. Om det blir funnet eksplosiver når det eksempelvis graves eller settes opp bygg, rykker Forsvaret og politiet ut for å fjerne disse. Men det gjøres ikke videre søk og sikring av området der eksplosivene er funnet. Dette medfører at gravearbeider stopper opp fordi faren for at det finnes flere eksplosiver i området gjør at risikoen ved å fortsette gravearbeidet anses å være for høy, og ingen har ansvar for å undersøke resten av området. Det skaper også utrygghet for barnefamilier som bor i slike områder.
Et eksempel er arbeidet med å forsterke strømnettet for det lokale kraftselskapet Varanger Kraft til et oppdrettsanlegg for laks utenfor Kirkenes. Under graving ble det funnet eksplosiver. Disse ble fjernet, men ingen har villet ta ansvar for rydding av kabeltraseen. Forsvaret ble kontaktet for hjelp til videre søk og sikring av området, men ifølge assisterende administrerende direktør i Varanger Kraft, ble anmodningen om hjelp avslått. Begrunnelsen var at Forsvaret ikke har ansvar for søk og sikring av farlig avfall fra siste verdenskrig med mindre det foreligger akutte behov. Det ble også sagt at ansvaret for søk og sikring ikke er avklart, og at dette er en «juridisk gråsone» på myndighetsnivå.
I 2012 ble det levert en rapport ("Ansvarsforhold og håndtering ved funn av eksplosive varer") av en arbeidsgruppe oppnevnt av Justis- og beredskapsdepartementet. Arbeidsgruppen utredet gjeldende og anbefalte fremtidige ansvarsforhold og rutiner for håndtering av eksplosive krigsetterlatenskaper.
Den kom med anbefalinger for fremtidige ansvarsforhold og rutiner for håndtering av krigseksplosiver. Blant annet foreslo gruppen å pålegge både kommune, tiltakshaver og fylkesmann et ansvar dersom eksplosiver blir funnet under et igangsatt arbeid. Arbeidsgruppen anbefalte videre at det gis en kongelig resolusjon som klargjør og stadfester de forskjellige sektorers ansvar, roller, og samhandling i forbindelse med eksplosiver fra krigen.
Men rapporten de leverte er ikke fulgt opp av justisdepartementet, som var oppdragsgiver. Dermed fraskriver alle seg ansvar for å gjøre noe med bomber og granater som ligger i bakken og ikke representerer umiddelbar fare for liv og helse.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Forsvaret har siden 2. verdenskrig løpende destruert krigsetterlatenskaper, og de aller fleste enkelttilfeller håndteres problemfritt i samspill mellom politiet, Forsvaret og kommunen eller private aktører. Når det gjelder det meste av krigsetterlatenskapene (spesielt i Finnmark) så tilhørte de i sin tid den tyske okkupasjonsmakten, og ble dumpet av tyskerne under 2. verdenskrig. Alt slikt materiell som den norske staten ikke aktivt overtok etter krigen anses eierløst, og det er ingen forvaltningsorganer som har et formelt ansvar for å drive forebyggende kartlegging og destruksjon av slike forekomster.
Flere ting er gjort siden rapporten fra 2012. Problemsstillingen ble omtalt i stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet i 2016 (Meld. St. 10 (2016-2017). Justis- og beredskapsdepartementet bevilget 900 000 kroner i perioden 2017-2019 til et prosjekt i regi av Forsvarets forskningsinstitutt, som går ut på kartlegging av krigsetterlatenskaper og dumpet ammunisjon. Justis- og beredskapsdepartementet vil vurdere deltakelse i nye prosjekter innenfor dette temaet som kan bidra til å bedre samfunnssikkerheten. I 2017 ble det gjennomført forenkling av bistandsinstruksen, hvor det ble innført enkle og effektive rutiner for å utløse bistand fra Forsvaret til politiet. Forsvaret har om lag 350 oppdrag årlig, hvor de bistår med håndtering etter funn av eksplosiver.