Skriftlig spørsmål fra Åsunn Lyngedal (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2670 (2019-2020)
Innlevert: 18.09.2020
Sendt: 18.09.2020
Besvart: 27.09.2020 av næringsminister Iselin Nybø

Åsunn Lyngedal (A)

Spørsmål

Åsunn Lyngedal (A): Hvorfor har Nærings- og fiskeridepartementet gitt Innovasjon Norge beskjed om å stoppe utbetalinger til reisearrangører ut over 20 prosent av hver virksomhets refusjoner, og når forventes det at Innovasjon Norge igjen vil starte opp igjen med utbetalinger i tråd med Stortingets vedtak?

Begrunnelse

Stortinget vedtok i forbindelse med revidert statsbudsjett 500 millioner kroner i støtte til reisearrangørene, for at de igjen skulle kunne refundere forbrukerne for avlyste reiser uten å selv gå konkurs. Stortinget presiserte i sitt vedtak at summen av støtte og lån kunne utgjøre inntil 80 pst. av totale refusjoner, innenfor rammen på 500 millioner kroner, men at støtten ikke kunne utgjøre mer enn 800 000 euro pr virksomhet. Det var ingen ytterligere begrensninger, og Stortinget la dermed opp til at reisearrangørene skulle kunne få opp til 80 prosent av totale refusjoner i støtte, dersom dette ikke oversteg 800 000 euro. Jeg har fått tilbakemeldinger fra en rekke virksomheter om at NFD har gitt Innovasjon Norge beskjed om å stoppe utbetalinger ut over 20 prosent av søknadsbeløp, til tross for at de 500 millionene som Stortinget bevilget i RNB ikke er brukt opp. Jeg reagerer sterkt på at regjeringen her aktivt ser ut til å forhindre at midlene som Stortinget har bevilget utbetales til pakkereisearrangørene. Det kan se ut til at Regjeringen her bevisst handler i strid Stortingets vedtak og vilje. Det er derfor behov for en klargjøring av de faktiske forhold.
Søknadsfristen er gått ut og Innovasjon Norge har nå et fullstendig bilde av hvor mye det er søkt om. Det hevdes at det er mer penger igjen av potten på 500 millioner og at det dermed er fullt mulig å betale ut mer i støtte til reisearrangørene. De står fremdeles i en svært krevende situasjon og vil være viktige for å få igang aktivitet når vi alle kan reise igjen.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Da låne- og tilskuddsordningen for pakkereisearrangørene ble etablert, var det stor usikkerhet rundt størrelsen på refusjonene som forbrukerne hadde utestående. Rammen for ordningen ble satt på bakgrunn av anslag fra bransjeorganisasjonene.
Stortinget besluttet i Innst. 360 S (2019-2020) at staten skulle bidra overfor pakkereisearrangørene med en pakke på 2 mrd. kroner, hvor 1,5 mrd. kroner skulle tilbys som lån, og 500 mill. kroner skulle tilbys som tilskudd, innenfor en samlet ramme på inntil 80 pst. av refusjonene. Videre er samlet tilskudd begrenset oppad til ca. 8 mill. kroner for den enkelte bedrift, i tråd med EU-regelverket. Det ble ansett som viktig å kunne utbetale raskt. Dette forutsatte at notifikasjonsprosessen måtte være rask, og ordningen ble notifisert under Covid-19-regler. I disse er det en maksimal ramme for tilskudd på 800 000 Euro.
Da Innovasjon Norge fikk oppdraget med å etablere ordningen innenfor de rammer som følger av Stortingets vedtak, ba jeg dem gjøre en første tildelingsrunde hvor pakkereisearrangørene fikk tildelt 20 pst. av dokumenterte refusjoner i tilskudd, oppad begrenset til 8 mill. kroner. Begrunnelsen for dette var at anslagene for bevilgninger til ordningen var usikre, og det var behov for å se omfanget av søknadene før det ble tatt endelig stilling til samlet tilskuddsbeløp. I retningslinjer for ordningen fremgikk det at det skulle gjennomføres en andre fordelingsrunde basert på de samme søknadene. Innovasjon Norges frist til pakkereisearrangørene for å sende inn bekreftet dokumentasjon for refusjonene gikk ut 15. september.
Innovasjon Norges tall viser at etterspørselen etter lån og tilskudd er betydelig mindre enn det bransjen anslo og regjeringen og Stortinget la til grunn da ordningen ble besluttet.
Det er hittil tildelt 93,5 mill. kroner i tilskudd og 263,6 mill. kroner i lån. Regjeringen mener derfor det bør være rom for å øke andelen tilskudd, og foreslår derfor i Prop. 142 S (2019-2020) at det gjøres en andre fordelingsrunde blant søkerne, slik at tilskuddet til den enkelte pakkereisearrangør samlet utgjør inntil 40 pst. av refusjonene, oppad begrenset til 8 mill. kroner. På bakgrunn av de søknadene som er kommet inn, anslås dette å innebære samlede utbetalinger fra ordningen på i overkant av 150 mill. kroner i tilskudd og 263,6 mill. kroner i lån. Når tilskuddsandelen øker vil noe lån omgjøres til tilskudd. Hvor mye som omgjøres er avhengig av om og hvor mye den enkelte søker har lånt under ordningen. 
Regjeringen vil legge frem endelig forslag til endret bevilgning til ordningen for Stortinget ifb. nysalderingen av 2020-budsjettet.