Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:2694 (2019-2020) Innlevert: 18.09.2020 Sendt: 21.09.2020 Besvart: 24.09.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland
Karin Andersen (SV): Det bygges nå en midlertidig flyktningleir på Lesvos etter brannen i Moria. Norge har sendt hjelpemannskaper dit. Det er viktig at en nå ikke bygger en ny leir med de samme katastrofale forholdene som var i Moria før brannen, med uhygieniske, utrygge forhold, der det ikke er skoletilbud og helsetilbud. Et lignende system kan ikke stå opp igjen fra asken. Hva gjør Norge for å sikre at norske penger ikke brukes til å bygge opp flere dysfunksjonelle flyktningleire i Hellas?
Monica Mæland: Det er et nasjonalt ansvar å sikre forsvarlige mottaksforhold og tilgang til basistjenester for asylsøkere som kommer til landet. Dette innebærer at det er greske myndigheter som må få på plass tilfredsstillende mottaksløsninger også for asylsøkere som er husløse etter brannen i Moria på Lesvos. På grunn av det akutte behovet for å skaffe tak over hodet til asylsøkere på Lesvos får greske myndigheter nå omfattende bistand til å etablere et nytt mottak fra FNs høykommissær for flyktninger og europeiske land. Jeg mener det vesentlige nå er å sikre at asylsøkerne får et mottakstilbud og de tjenestene som for øvrig er nødvendige for voksne og barn. Norge har tidligere bistått Hellas gjennom EUs krisemekanisme og ved annen humanitær bistand, og vi er rede til å bidra også nå. Hellas har anmodet om helsepersonell, og Norge har svart med å sende et helseteam som nå er i full virksomhet i den midlertidige leiren i Kara Tepe på Lesvos. Som representanten Andersen er kjent med, er EØS-midlene vår viktigste kanal for bistand til Hellas på migrasjonsområdet. Vi har stilt om lag 600 millioner kroner til rådighet for perioden 2009-2024 for å styrke kvaliteten og kapasiteten i asyl- og mottakssystemet i Hellas. Sårbare migranter er prioritert i denne innsatsen. Det er ikke satt av prosjektmidler til tiltak på Lesvos spesielt, men sentrale prosjekter vil gi om lag 300 mottaksplasser for sårbare migranter. Dette vil komme 1000 enslige mindreårige og voldsutsatte barn og kvinner til gode, både på fastlandet og på de greske øyene. Denne type bistand er hjelp til selvhjelp for Hellas, og det mener jeg er den riktige måten å bidra på nå, og på lengre sikt.