Skriftlig spørsmål fra Hans Andreas Limi (FrP) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2717 (2019-2020)
Innlevert: 22.09.2020
Sendt: 22.09.2020
Besvart: 01.10.2020 av næringsminister Iselin Nybø

Hans Andreas Limi (FrP)

Spørsmål

Hans Andreas Limi (FrP): Fremskrittspartiet fikk i RNB flertall for en tilskuddsordning for pakkereisearrangørene på 500 mill. kroner med en låneordning på 1,5 mrd. kroner for å bidra til å hindre konkurser og sikre lovpålagt refundering. Det ble satt et tak på summen av støtte og lån per virksomhet på 800 000 euro med mulighet for støtte opp til 80 pst. av totale refusjoner.
Hva er bakgrunnen for at tilskudd foreløpig er fordelt etter en tilskuddssats tilsvarende bare 20 pst. av refusjonene, og at regjeringen nå foreslår å avgrense støtten til 40 pst.?

Begrunnelse

Reiselivsnæringen er hardt rammet av koronasituasjonen, og mange virksomheter har opplevd et betydelig omsetningsfall som følge av utenlandske turister har uteblitt. Det er vanligvis ikke Stortingets rolle å peke på hvilke bransjer og bedrifter som skal ha livets rett, men koronasituasjonen er spesiell fordi det er myndighetene som i praksis har gitt deler av næringslivet et forbud mot å tjene penger og skape verdier. Som et næringslivsvennlig parti er Fremskrittspartiet gjennom koronasituasjonen særlig opptatt av sikre arbeidsplasser som i en normalsituasjon er lønnsomme og sørger for sysselsetting i hele landet. Jeg er derfor veldig fornøyd med at Fremskrittspartiet i forbindelse med RNB fikk flertall for tilskuddsordningen for reiselivsarrangørene og et anmodningsforslag om at regjeringen skulle følge situasjonen til næringen tett. Dette er noe Fremskrittspartiet også kommer til å være opptatt av fremover.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Da låne- og tilskuddsordningen for pakkereisearrangørene ble etablert, var det stor usikkerhet rundt størrelsen på refusjonene som forbrukerne hadde utestående. Rammen for ordningen ble satt på bakgrunn av anslag fra bransjeorganisasjonene.
Stortinget besluttet i Innst. 360 S (2019-2020) at staten skulle bidra overfor pakkereisearrangørene med en pakke på 2 mrd. kroner, hvor 1,5 mrd. kroner skulle tilbys som lån, og 500 mill. kroner skulle tilbys som tilskudd, innenfor en samlet ramme på inntil 80 pst. av refusjonene. Videre er samlet tilskudd begrenset oppad til ca. 8 mill. kroner for den enkelte bedrift, i tråd med EU-regelverket. Det ble ansett som viktig å kunne utbetale raskt. Dette forutsatte at notifikasjonsprosessen måtte være rask, og ordningen ble notifisert under Covid-19-regler. I disse er det en maksimal ramme for tilskudd på 800 000 Euro.
Da Innovasjon Norge fikk oppdraget med å etablere ordningen innenfor de rammer som følger av Stortingets vedtak, ba jeg dem gjøre en første tildelingsrunde hvor pakkereisearrangørene fikk tildelt 20 pst. av dokumenterte refusjoner i tilskudd, oppad begrenset til 8 mill. kroner. Begrunnelsen for dette var at anslagene for bevilgninger til ordningen var usikre, og det var behov for å se omfanget av søknadene. I retningslinjer for ordningen fremgikk det at det skulle gjennomføres en andre fordelingsrunde basert på de samme søknadene. Innovasjon Norges frist til pakkereisearrangørene for å sende inn bekreftet dokumentasjon for refusjonene gikk ut 15. september.
Innovasjon Norges tall viser at etterspørselen etter lån og tilskudd er betydelig mindre enn det bransjen anslo og regjeringen og Stortinget la til grunn da ordningen ble besluttet.
Det er hittil tildelt 93,5 mill. kroner i tilskudd og 263,6 mill. kroner i lån. Regjeringen mener derfor det bør være rom for å øke andelen tilskudd, og foreslår derfor i Prop. 142 S (2019-2020) at det gjøres en andre fordelingsrunde blant søkerne, slik at tilskuddet til den enkelte pakkereisearrangør samlet utgjør inntil 40 pst. av refusjonene, oppad begrenset til 8 mill. kroner. På bakgrunn av de søknadene som er kommet inn, anslås dette å innebære samlede utbetalinger fra ordningen på i overkant av 150 mill. kroner i tilskudd og inntil 263,6 mill. kroner i lån. Når tilskuddsandelen øker, vil noe lån omgjøres til tilskudd. Hvor mye som omgjøres er avhengig av om og hvor mye den enkelte søker har lånt under ordningen.
Regjeringen vil legge frem endelig forslag til endret bevilgning til ordningen for Stortinget ifb. nysalderingen av 2020-budsjettet.