Skriftlig spørsmål fra Jon Engen-Helgheim (FrP) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:2702 (2019-2020)
Innlevert: 21.09.2020
Sendt: 22.09.2020
Besvart: 30.09.2020 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

Jon Engen-Helgheim (FrP)

Spørsmål

Jon Engen-Helgheim (FrP): Hva er grunnen til at det er så mange bosettingsklare flyktninger i mottak når det er ledig kapasitet, og vil statsråden sørge for å be ordførerne som nå har meldt inn evne og vilje til å hjelpe, om å bosette de 48 flyktningene med spesielle behov?

Begrunnelse

Etter brannen i Moria har en rekke ordførere fra Ap og Sp gått ut med at de har ledig kapasitet og hjerterom til å bosette flyktninger. I følge IMDI er det nå ca. 1700 bosettingsklare flyktninger i Norge og 48 av disse har spesielle behov. NRK hadde nylig en sak hvor de omtalte at ingen kommuner ville bosette flyktninger med funksjonshemninger og at noen av disse har ventet på bosetting i opp til 7 år. På grunn av lave ankomsttall og korona, er det færre flyktninger å bosette enn det kommunene har sagt ja til. Selv om regjeringen henter asylsøkere fra Moria, er det lite trolig at det vil bli like mange som ordførerne har sagt de kan bosette. Ordførerne med stort ønske om å hjelpe bør derfor få tilbud om å hjelpe andre flyktninger med spesielle behov.

Guri Melby (V)

Svar

Guri Melby: Ved utgangen av august var det 374 bosettingsklare flyktninger i mottak som ikke hadde fått tildelt en bosettingskommune. Dette er det laveste antallet bosettingsklare i mottak siden opprettelsen av IMDi i 2006. Til sammenligning var tilsvarende tall 1 982 i 2017, 682 i 2018 og 625 i 2019. Av de 374 som var bosettingsklare var det 146 personer som ikke hadde fått tildelt en bosettingskommune.
I tillegg til flyktningene i mottak, var det ved utgangen av august 1 472 overføringsflyktninger som har fått innvilget opphold som venter på å kunne reise til Norge og bli bosatt i en kommune. Det er koronasituasjonen og tilhørende restriksjoner som har medført at disse ikke har kommet til Norge og blitt bosatt tidligere.
Personer som har spesielle behov for tilrettelegging og bistand blir som oftest tilbudt plass i et av UDIs tilrettelagte botilbud, eventuelt i et særskilt tiltak. Pr. 23. september er det 16 personer som bor i et slikt tilrettelagt tilbud i mottakssystemet, og som venter på å få tildelt bosettingskommune. Det er også sirkulasjon i denne kategorien flyktninger. De som venter lengst er som oftest personer med permanente, sammensatte hjelpebehov, som vil kreve en betydelig ressursinnsats i kommunen.
Kommunene ble i utgangspunktet bedt om å bosette til sammen 5 120 flyktninger i 2020. Oppdaterte prognoser viser at det er behov for å bosette 3 600 flyktninger i 2020 og kommunene har kapasitet til å bosette flere flyktninger enn det er behov for i 2020.
Jeg er glad for at kommunene er positive til å bosette flyktninger, både de som venter i mottak, de som kommer som overføringsflyktninger og de som skal tas ut fra Hellas. Jeg er enig med stortingsrepresentanten om at det er viktig å få bosatt personer som har spesielle behov for tilrettelegging og bistand. IMDi jobber kontinuerlig med å finne løsninger for hver enkelt av disse flyktningene.