Jenny Klinge (Sp): Er statsråden så positiv til tiltaket arbeidsforberedende trening (AFT) at han vil gi klare signaler til NAV på fylkesnivå, som er utøvende ledd, om at tildelte plasser i AFT tiltaket ikke skal trekkes ned?
Begrunnelse
Arbeidsforberedende trening (AFT) er et tilbud til de som har fått arbeidsevnen nedsatt og som har behov for arbeidsrettet bistand for å komme i arbeid. Dette er et viktig tilbud for å følge arbeidslinja, som innebærer at velferdssystemet skal stimulere folk til å arbeide framfor å leve på trygd eller sosialhjelp.
Bedrifter som er forhåndsgodkjente til å gjennomføre blant annet AFT opplever at NAV kutter i AFT-tilbudet selv om tiltaket har lange søkerlister og gode formidlingsresultater. En rapport fra Proba Samfunnsanalyse fra juni 2020 viser at når NAV selv følger opp jobbsøkere, koster det 36 prosent mer enn når oppgaven settes ut til eksterne tiltaksarrangører. Evalueringen viser at mye av forskjellen i resultater mellom Navs interne tiltak og oppfølgingstiltaket som er kjøpt inn fra eksterne, kan forklares ved at deltakergruppene er forskjellige, da Nav har en målgruppe som er nærmere arbeidslivet. Forskjellen i resultater henger blant annet sammen med ulik bruk av virkemidler, blant annet ved at Nav gjør mer bruk av lønnstilskudd, iølge Bransjeforeningen Arbeid & Inkludering i NHO Service og Handel. På like vilkår får eksterne leverandører minst like gode resultater som NAV, i følge bransjeforeningen. Det må et politisk signal til for å sikre at NAV ikke kutter i AFT-tilbudet.