Audun Lysbakken (SV): Hvilken løsning ser statsråden for seg for de enkeltmenneskene og familiene som rammes av å helt eller delvis tape feriepengeopptjening i 2020, og som ikke er mottakere av dagpenger når ferien kommer i 2021, og hvor mange anslår statsråden at dette vil gjelde?
Begrunnelse
Arbeidssøkere som mottok dagpenger i mer enn åtte uker i løpet av et år, hadde rett til ferietillegg frem til regjeringen fjernet ordningen i 2015. Over 400 000 mennesker har gjennom koronakrisa vært helt eller delvis ledig. Når ferien kommer i 2021 vil mottakere av dagpenger ikke få feriepenger, mens de som har kommet tilbake i arbeid etter permittering vil få mindre feriepenger som følge av mindre lønnsinntekter i 2020. Personer som har hatt dagpenger i 2020, men som kommer tilbake i jobb neste år, vil ikke ha rett på feriepenger som følge av regjeringens fjerning av ordningen.
Det fremkommer i en artikkel i FriFagbevegelse 21. september at statsråden mener om lag 50 000 vil kunne få avvikle ferie med dagpenger med neste år. Anslaget bygger på forutsetninger om antall dagpengemottakere neste år, erfaringstall for varighet på stønadsperioder og forholdet mellom gjennomsnittsbeholdning og enkeltmottakere, fordi det er langt flere enkeltpersoner som mottar dagpenger i løpet av et år enn gjennomsnittsbeholdningen av mottakere. Dette betyr at mange som har vært permittert, men er tilbake i arbeid, vil få mindre å leve av i 2021. Dette kan også medføre at personer som får muligheten til å komme tilbake i jobb, ikke motiveres til dette fordi de vil tape inntekt i ferien neste år.