Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2745 (2019-2020)
Innlevert: 25.09.2020
Sendt: 25.09.2020
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Besvart: 30.09.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hva vil regjeringen gjøre for at flere skal få mulighet til å bli gjenforent til kjærester, ektefeller og familiemedlemmer under koronapandemien - og kan statsråden avklare hvilket departement som har ansvaret for disse avklaringene?

Begrunnelse

10. juli åpnet regjeringen opp for kjærester og familiemedlemmer til nordmenn fikk komme på besøk til Norge, men fortsatt er det mange som er rammet av ulike problemstillinger og hindringer. Frustrasjonen og savnet er svært stort for disse menneskene og familiene som ønsker å bli gjenforent med sine kjærester og familier.
Det er en rekke eksempler på familier som fortsatt ikke får anledning til å treffes, og jeg lister opp en del av de eksemplene jeg har blitt gjort kjent med:

• Foreldre til barn over 21 år og besteforeldre fra 3. land kan fortsatt ikke komme til Norge.
• Familier som er bosatt i utlandet i jobbsammenheng, får ikke reise samlet hjem til Norge hvis en av ektefellene/foreldrene har utenlandsk statsborgerskap (3. land) selv om barna og den andre forelderen har norsk statsborgerskap.
• Kjærester fra utlandet får ikke ha med seg sine barn ved besøk til Norge fordi "kjæresteskjemaet" mangler avkryssingsboks for barn.
• Kjærester fra visumpliktige land får ikke innreisevisum fordi samarbeidsavtaler med andre lands ambassader er sagt opp (VFS global kontorer).

Eksemplene over er ikke en uttømmende liste, men representerer begrensninger som mange er rammet av. Flere rapporter også om vanskelig dialog med myndighetene, der departementene peker på hverandre uten at noen tar ansvar. Justis- og beredskapsdepartementet peker på at helse- og omsorgsdepartementet er ansvarlige for smittevern, mens helse- og omsorgsdepartementet peker på at justis- og beredskapsdepartementet er ansvarlige for innreise. Disse familiene trenger at noen tar ansvaret nå.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Regjeringen har iverksatt mange tiltak for å begrense spredningen av covid-19. I tillegg til de tiltakene som er iverksatt for å begrense spredningen i Norge, er det også viktig å begrense ytterligere overføring av viruset fra utlandet. Siden mars i år har det vært restriksjoner på innreise til Norge for utlendinger som ellers kan reise hit.
Regelverket om innreiserestriksjoner i forbindelse med koronasituasjonen vurderes fortløpende og har vært i stadig endring siden det ble innført. Ved denne vurderingen legges det selvfølgelig vekt på familiemedlemmers behov for kontakt med hverandre.
Blant annet ble det fra 15. juni gitt adgang til innreise for familiemedlemmer som skal flytte til Norge, både i og utenfor EØS, og fra 15. juli ble det åpnet for innreise for utlendinger som har følgende familierelasjon til en person bosatt i Norge: Ektefelle, registrert partner eller samboer, barn eller stebarn under 21 år til person bosatt i Norge, foreldre eller steforeldre til barn under 21 år bosatt i Norge, og etablert kjæresteforhold. For øvrig vil jeg nevne at det også kan gis rett til innreise dersom «særlige grunner tilsier det, slik som særskilt omsorgsansvar for personer i Norge eller andre sterke velferdshensyn». Justis- og beredskapsdepartementet har i G-21/2020 – Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen gitt nærmere veiledning om regelverket om innreiserestriksjoner, herunder om unntak av «særlige grunner», jf. rundskrivet punkt 4.
Det er imidlertid en del steder praktiske utfordringer med å få fremmet søknad om oppholdstillatelse og visum. Søknadssentre i utlandet kan være stengt eller ha redusert kapasitet på grunn av smittevernhensyn. Avtaler om representasjon, der andre Schengen-land normalt tar imot visumsøknader for oss, er midlertidig satt ut av funksjon som følge av koronapandemien. Dette er forhold norske myndigheter har begrenset eller ingen mulighet til å påvirke. Av Norges 126 søknadssentre i utlandet er 111 helt eller delvis åpne pr. 21. september. Utenriksdepartementet har en løpende dialog med myndighetene i andre Schengen-land når det gjelder mulighetene for å behandle saker i representasjon og gjenoppta representasjonssamarbeidet på normal måte.
Regjeringen jobber hele tiden med å finne den riktige balansen mellom hensynet til smittevern og andre viktige samfunnshensyn. De ulike statsrådene bidrar med innspill knyttet til sitt ansvarsområde. Justis- og beredskapsdepartementet har som kjent det overordnede ansvaret for utlendingers adgang til riket, mens Helse- og omsorgsdepartementet er ansvarlig for smittevern og karanteneregelverk, men disse områdene må ses i sammenheng.
Jeg har stor forståelse for at de tiltakene som er innført, herunder innreiserestriksjonene, medfører vanskeligheter for dem det gjelder. Jeg håper vi snart kan lempe på disse tiltakene. Dersom smittesituasjonen tillater det, vil det også fremover gradvis åpnes opp for innreise for nye grupper utlendinger som i en normalsituasjon fyller vilkårene for innreise til Norge.