Tuva Moflag (A): Til tross for økende jordmormangel, er kandidatmålet for jordmødre uendret fra 2013 og frem til i dag.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre nok jordmødre i årene som kommer, særlig sett i lys av at norske gravide endelig skal få tilgang til tidlig ultralyd i svangerskapet, noe som vil medføre opp mot 55 000 ekstra konsultasjoner årlig?
Begrunnelse
Jordmormangel er velkjent og et alvorlig problem for pasientsikkerheten, og situasjonen reduserer kvaliteten på fødselsomsorgen. Det er alvorlig at helseforetakene har så store bemanningsutfordringer i jordmortjenesten. Et tilstrekkelig antall jordmødre er viktige for å behandle pasienter og gi gode og trygge helsetjenester, konkluderer Riksrevisjonen i rapporten fra 2019.
Riksrevisjonen fastslår at 40 prosent av de undersøkte sykehusene har forsøkt å rekruttere jordmødre, sykepleiere og spesialsykepleiere de siste tre månedene – uten hell. I rapporten får helseforetakene kritikk for å være for dårlig på å skape en heltidskultur som gjør det lettere å både beholde ansatte og rekruttere nye. To av tre jordmødre jobber deltid, mens mange ønsker en høyere stillingsprosent.
Tidsskrift for jordmødre gjennomførte i fjor en undersøkelse blant Den norske jordmorforening sine medlemmer ved de største sykehusene i landet. Av 444 spurte, svarte 52 prosent at de har vurdert å slutte i jobben sin i nyere tid. 14 av jordmødrene hadde allerede levert oppsigelsen.
Ett år senere er situasjonen enda mer prekær. Ved St. Olavs mangler fødeavdelingen jordmødre på 41 nattevakter den neste måneden. Nå blir jordmødre fra Orkland beordret på jobb ved St. Olavs hospital. Jordmorforbundet NSF peker på at bemanningskrisen må løses nå, og ber om at det utdannes og ansettes flere jordmødre.