Skriftlig spørsmål fra Jenny Klinge (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2767 (2019-2020)
Innlevert: 25.09.2020
Sendt: 28.09.2020
Besvart: 05.10.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Jenny Klinge (Sp)

Spørsmål

Jenny Klinge (Sp): I Politiforum den 21. september skriver statsråden at det er en minimumsbemanning ved lensmannskontorene.
Hva er denne minimumsbemanningen og hvor mange av dagens lensmannskontor har dette?

Begrunnelse

I et innlegg i Politiforum den 21. september skriver justisministeren:

"Selv med en minimumsbemanning av bare nyutdannede politistudenter, så vil det koste i underkant av 1,4 milliarder kroner å gjenåpne lensmannskontorene."

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: I mitt innlegg til Politiforum 21. september trekker jeg frem hvilke konsekvenser en gjenåpning av nedlagte lensmannskontor kan få ut i fra et bemanningsperspektiv. I den forbindelse vil jeg også vise til det min forgjenger Tor Mikkel Wara sa i Stortinget 05.04.2018 i forbindelse med behandlingen av Representantforslag 8:10 S (2017-2018):
«Dersom alle oppgavene til politiet skal løses på hvert tjenestested, vil det kreve ny og omfattende allokering av ressursene til politiet. Politidirektoratet vurderer at bemanningen bør være på minimum 25 til 30 personer for at et tjenestested skal ha rimelig forutsetning for på egen hånd å løse sine oppgaver, dvs. forebygging, etterforskning, vakt og beredskap samt lokale forvaltningstjenester og sivilrettslige oppgaver.»
Som jeg skriver i mitt innlegg til Politiforum vil en gjenåpning av de nedlagte tjenestestedene med en minimumsbemanning ha en kostnad på om lag 1,4 milliarder kroner. Det tilsvarer om lag 10 tjenestepersoner per sted.
Når det trengs 18 polititjenestepersoner for å ha en døgnkontinuerlig patrulje, eller ni tjenestepersoner for å ha døgnkontinuerlig beredskapsvakt, er det klart at en bemanning på 10 alene ikke vil kunne løse alle politioppgaver.
Politiet er i dag organisert på en måte som gjør at det er variasjoner i hvor mange tjenestepersoner som er nødvendig ved de ulike tjenestestedene. Det er nødvendig fordi kriminalitetsutfordringene er ulike og behovet for polititjenester forskjellige. De funksjonelle driftsenhetene støtter de geografiske driftsenhetene med faglig rådgivning, spesialistkompetanse og bruk av spesielle verktøy. I tillegg etterforsker de de mest krevende straffesakene og bistår med kapasitetsforsterkninger. Et samspill mellom lokalt politi og spesialiserte støttefunksjoner i politidistriktene er nødvendig for å gi gode polititjenester til befolkningen.
De geografiske driftsenhetene kan omfatte flere tjenestesteder og er det laveste organisatoriske nivå. Vi opererer ikke med et minimumskrav på hvor mange som skal være organisert ved det enkelte tjenestested. En polititjenesteperson er organisert enten i en funksjonell driftsenhet eller i en geografisk driftsenhet, men kan i praksis ha sitt daglige virke ved et av de mindre tjenestestedene.