Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2757 (2019-2020)
Innlevert: 25.09.2020
Sendt: 28.09.2020
Besvart: 05.10.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Kan statsråden gi en oversikt over hvor mange organisasjoner som har fått avslag grunnet 25 000-kroners regelen, og vil statsråden justere kompensasjonsordningen slik at mindre frivillige organisasjoner også kan bli kompensert for sine inntektsbortfall?

Begrunnelse

Kulturdepartementet opplyser i Prop. 142 S (2019-2020) at søknadstallene for kompensasjonsordningen for frivillighet og idrett viser at det ligger an til et restbeløp på 492 mill. kroner av totalt 1,2 mrd. som ble bevilget for perioden 5. mars- 31. august. Det gjenværende beløpet på nærmest en halv milliard sier ingenting om behovet er dekket, da vi vet at mange faller utenfor fordi de ikke oppfyller en eller flere av vilkårene i ordningen.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Regjeringen har lyttet til innspill fra frivillig sektor og iverksatt flere tiltak for å nå bredt ut. Vi har blant annet sørget for at barne- og ungdomsorganisasjonene fikk 10 mill. kroner i ekstra tilskudd og vi har gjort en rekke endringer i kompensasjonsordningen for frivilligheten og idretten.
Hovedinntrykket er at kompensasjonsordningen treffer godt etter at den ble utvidet til å omfatte flere typer inntekter og arrangement. Lotteri- og stiftelsestilsynet har mottatt søknader fra over 6 100 organisasjoner som omfatter nærmere 26 000 arrangementer og annen aktivitet. Det samlede søknadsbeløpet er på nærmere 1,6 milliard kroner. Over halvparten av organisasjonene har søkt om mindre enn 100 000 kroner, og kun rundt 250 organisasjoner har søkt om mer enn 1 mill. kroner. Dette viser at ordningen også omfatter de minste organisasjonene.
Før ordningen ble endret var det 245 organisasjoner som fikk avslag fordi søknaden kom under minstegrensen på kr 25 000. Flere av disse kunne søke på nytt etter at ordningen ble endret. Siden ordningen ble utvidet til å dekke tap fra flere inntektstyper og søknadsperioden ble lenger, vil også flere av de mindre organisasjonene ha samlede tap som utgjør mer enn kr 25 000. Det er ingen som har fått avslag på grunn av minstegrensen etter at ordningen ble endret. Vi vet imidlertid ikke noe om hvor mange som ikke har søkt fordi de ikke kom over kr 25 000 i søknadsbeløp.
Søknadstallene fra andre runde viser at det er i snitt søkt om fire arrangement eller aktiviteter i hver søknad. Blant de organisasjonene som har søkt om mindre enn 100 000 kroner er det til sammen rundt 8 800 arrangementer og annen aktivitet som er under kr 25 000. Dette viser at ordningen når svært bredt ut og at den omfatter en rekke mindre arrangementer og aktiviteter i frivilligheten og idretten. Jeg mener på denne bakgrunn at vi har funnet en innretning på ordningen som treffer godt.