Skriftlig spørsmål fra Heidi Greni (Sp) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:2774 (2019-2020)
Innlevert: 28.09.2020
Sendt: 29.09.2020
Besvart: 05.10.2020 av landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

Heidi Greni (Sp)

Spørsmål

Heidi Greni (Sp): Fire kommuner i Trøndelag krever nå pilotprosjektet stoppet.
Vil statsråden sørge for at prosjektet stoppes til kommuner og berørte grunneiere blir tilstrekkelig involvert?

Begrunnelse

Landbruksdirektoratet har sammen med fylkesmannen i seks år jobbet med et pilotprosjektet som skal gi landets reinbeitedistrikter mulighet og mandat til å inntegne sine egne beitekart i Nibio sin kartbase. Pilotprosjektet er gjennomført uten noen form for kontakt opp mot berørte kommuner og grunneiere, og dersom ikke et knippe kommuner ved en tilfeldighet hadde oppdaget at beitekartene var endret og gjennom dette fikk informasjon om prosjektet, ville det blitt gjennomført uten noen form for informasjon til andre enn reinbeitedistriktene, fylkesmannen og landbruksdirektoratet. Prosjektet skal i løpet av 2021 etter planen rulles ut til alle landets reinbeitedistrikter. Selv om kartene ikke er rettslig bindende, blir de nå brukt at fylkesmannens miljøavdeling, med den følge at kommunale tiltak blir stoppet.

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Svar

Olaug Vervik Bollestad: Ved inngåelsen av Reindriftsavtalen 2014/2015 ble avtalepartene enige om å få gjennomført et prosjekt for å utvikle og digitalisere reindriftens arealbrukskart. Dette er gjennomført gjennom flere delprosjekter finansiert over reindriftsavtalen. Stortinget er holdt løpende orientert om prosjektet gjennom de årlige proposisjonene om reindriftsavtalen.
Reindriftens arealbrukskart er næringens egen oversikt over hvordan reindriftsområdene brukes. Tidligere har reindriften hatt disse kartene i papirformat, og kartene har da vært lite tilgjengelige for andre. Kartene i papirformat har ikke rettsvirkning. Det har heller ikke de nye digitale kartene. Formålet med digitaliseringen av kartene er å gjøre kartene tilgjengelige for alle, herunder for kommuner, fylkeskommuner og tiltakshavere.
Ved ulike typer inngrep og økt rovvilttrykk vil det kunne være nødvendig for reindriften å endre bruken av arealene. De digitale kartene gjør det nå mulig til enhver tid å ha en oppdatert oversikt over reindriftens bruk av arealene.
Arealbrukskartet skal være et dynamisk verktøy for å synliggjøre reindriftens arealbruk. Det er viktig for kommuner og fylkeskommuner å ha oversikt over hvilke områder reindriften til enhver tid bruker. Arealbrukskartet kan likevel ikke alene brukes som grunnlag for innsigelse av hensyn til reindriften, men kan brukes i kombinasjon med distriktsplaner, bruksregler og dialog med reinbeitedistriktene om den faktiske bruken av arealene. Dette må så legges til grunn i den avveiningen av interesser som må gjøres i ulike plan- og utbyggingssaker.
Som nevnt er de digitale arealbrukskartene reindriftens kart som viser deres arealbruk. Kartene er digitalisert med utgangspunkt i de allerede eksisterende kartene. På denne bakgrunn har det ikke vært ansett som nødvendig å involvere kommunen i oppdateringen av kartene. Jeg vil understreke at fylkesmannen er førstelinjetjeneste i forvaltningen av reindriften, og at det derfor er fylkesmannen som har fått i oppgave å kvalitetssikre kartene.
Delprosjektet knyttet til ajourhold av kartene skal være ferdigstilt i løpet av 2020. Jeg vil be om å få en grundig gjennomgang av status i utvikling av arealbrukskartene i forkant av forhandlingene om reindriftsavtalen for 2021/2022. På bakgrunn av denne gjennomgangen vil jeg vurdere om det er nødvendig å gjøre endringer i systemet for oppdatering av arealbrukskartene.