Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:2794 (2019-2020)
Innlevert: 30.09.2020
Sendt: 30.09.2020
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 08.10.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Jeg viser til svar på spørsmål 2707, fra Helseministeren om besøksforbud i utviklingshemmedes private hjem. Fylkesmannen i Agder har gitt en kommune medhold i besøksforbudet. Da er rettssikkerheten for utviklingshemmede ikke ivaretatt.
Hva gjør statsråden for å sikre at fylkesmennene faktisk ivaretar utviklingshemmedes menneskerettigheter både i klagebehandling og i tilsynsvirksomheten?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg er i likhet med stortingsrepresentanten Karin Andersen svært opptatt av rettssikkerheten til de sårbare i samfunnet. Det er særlig viktig å ha fokus på rettssikkerheten til blant andre psykisk utviklingshemmede i denne utfordrende tiden med pandemi hvor det til tider raskt settes inn tiltak for å unngå alvorlig smitte. Det er viktig at kommunen som har ansvaret for å yte forsvarlige tjenester til sine innbyggere, har særskilt oppmerksomhet på konsekvenser av tiltakene for de mest sårbare av oss.
Som jeg redegjorde for i mitt svar på spørsmål nr. 2707, og som representanten viser til, må hensynet til samfunnets interesser veies mot enkeltmenneskets personlige integritet og rettsvern. Jeg har registrert at det fortsatt er slik at det noen steder praktiseres et unødvendig strengt regelverk, som unødvendig strenge begrensninger på når besøk kan mottas og på lengde og hyppighet på besøk, herunder i private hjem.
Fylkesmannen som klageorgan og tilsynsmyndighet og Statens helsetilsyn som overordnet myndighet, har en sentral rolle i å ivareta rettssikkerheten, og særlig til de mest sårbare. Fylkesmannen behandler klager som gjelder brudd på rettigheter etter pasient- og bruker-rettighetsloven. Videre er fylkesmannen tillagt myndighet til å føre tilsyn med helse- og omsorgstjenesten og er da direkte underlagt Statens helsetilsyn. Statens helsetilsyn har et ansvar for å styre og ivareta klagebehandling og tilsyn slik at rettssikkerhet, pasientsikkerhet og befolkningens behov for tjenester ivaretas og at svikt i tjenestene forebygges og følges opp. Statens helsetilsyn skal bidra til en ensartet praksis hos fylkesmennene, både når det gjelder klagesaksbehandling og tilsyn. Det er innført krav om at pasienter, brukere og pårørende skal involveres i alle tilsyn. Som overordnet myndighet vil Statens helsetilsyn kunne instruere fylkesmannen i enkeltsaker og har myndighet til etter nærmere bestemte vilkår å omgjøre fylkesmannens avgjørelse.
Tilsynsmyndighetene vil innenfor disse rammene vurdere lovligheten av de begrensningene som innføres og følge opp kommuner som har regler i strid med lovverket. Fylkesmennene følger blant annet nå opp kommuner som har for strenge regler for å sikre at pasienter og beboere kan få besøk av sine nærmeste.
Jeg viser for øvrig til mitt svar av 28. september 2020 på spørsmål nr. 2707 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Karin Andersen om rettssikkerhet ved besøksforbud i privat hjem.