Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:9 (2020-2021)
Innlevert: 01.10.2020
Sendt: 02.10.2020
Besvart: 12.10.2020 av arbeids- og sosialminister Henrik Asheim

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hva er status for arbeidet regjeringen ble bedt om å igangsette i Nav etter trygdeskandalen; hvilke av Navs fagforeninger deltar i arbeidet; på hvilken måte blir brukerrepresentasjon og fokus på førstelinja innenfor både statlig og kommunal styringslinje sikret i dette arbeidet, og når kan Stortinget forvente rapportering om dette arbeidet?

Begrunnelse

I behandlingen av redegjørelse gitt i Stortinget 5. november 2019 av arbeids- og sosialministeren om praktiseringen av EUs trygdeforordning 883/2004 artikkel 21 vedtok Stortinget den 10. mars:

«Det henstilles til regjeringen om at det startes et arbeid der Navs ulike fagforeninger og brukerne er direkte representert, med formål å sikre at problemstillinger i førstelinje og internt i Nav blir fulgt opp, og at regjeringen kommer tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: Jeg legger til grunn at stortingsrepresentant Moxnes her viser til følgende forslag som ble oversendt regjeringen uten realitetsvotering (oversendelsesforslag) fra representanten Bjørnar Moxnes på vegne av Rødt i forbindelse med Stortingets drøfting av saken 5. mars 2020:

«Det henstilles til regjeringen om at det startes et arbeid der Navs ulike fagforeninger og brukere er direkte representert, med formål å sikre at problemstillinger i førstelinje og internt i Nav blir fulgt opp, og at regjeringen kommer tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Den 20. april deltok statsråd Røe Isaksen på et møte i medbestemmelsesapparatet (MBA) i Nav hvor blant annet dette ble løftet. Departementet ba Arbeids- og velferdsdirektoratet om å igangsette et slikt arbeid i brev av 6. mai. Direktoratet ble bedt om å sørge for at brukerne og medbestemmelsesapparatet ble involvert på en hensiktsmessig måte. 11. juni deltok statsråd Røe Isaksen på et møte i sentralt brukerutvalg (SBU) i Nav hvor blant annet denne saken og oppfølging av oversendelsesvedtaket ble diskutert. Departementet har ikke gitt direktoratet noen ytterligere føringer for arbeidet.
Arbeids- og sosialdepartementet er kjent med at en intern arbeidsgruppe i Arbeids- og velferdsdirektoratet, bestående av representanter fra avdelingene i direktoratet, sentralt medbestemmelsesapparat i Arbeids- og velferdsetaten, sentralt brukerutvalg og etatens hovedverneombud, leverte sin rapport til arbeids- og velferdsdirektøren 28. september 2020.
Vi er kjent med at disse fagforeninger deltok i arbeidsgruppen: NTL, AVYO, Akademikerne og Unio. Arbeidsgruppens deltakere har gjennomført egne prosesser og blitt oppfordret til å involvere og innhente innspill fra sine underliggende utvalg, foreninger og verneombud.
I rapporten blir det anbefalt tiltak innenfor følgende fire hovedområder: Roller og ansvar, rundskriv, kanaler for samhandling, informasjon og autoritative avklaringer og kultur og ledelse. Direktøren i Arbeids- og velferdsetaten er ansvarlig for den videre oppfølging av EØS-saken internt i etaten. Jeg legger til grunn at arbeids- og velferdsdirektøren tar med seg anbefalingene fra rapporten i det videre arbeidet med å utvikle etaten i samarbeid med ledere, ansatte og tillitsvalgte i organisasjonen.
Som statsråd Røe Isaksen ga uttrykk for under debatten 5. mars vil Regjeringen orientere Stortinget om oppfølgingsarbeidet tilknyttet EØS-saken. I Prop. 1 S (2020-2021) for Arbeids- og sosialdepartementet er det gjort rede for status for igangsatte oppfølgingstiltak ved utgangen av september.