Terje Halleland (FrP): Hvorfor skal industribedriftene i ikke-kvotepliktig sektor betale dobbelt så høy pris for sine CO2-utslipp som de store industribedriftene gjør for sine, samtidig som de mindre bedriftene allerede har redusert sine CO2-utslipp betydelig?
Begrunnelse
I Norge er det ti tusen aktive industribedrifter spredt over hele landet. Rundt 100 av disse har et forbrenningsanlegg med installert effekt over 20 MW (20.000 kilowatt) og er dermed med i EUs kvotesystem ETS (Emission Trading System) som Norge er tilsluttet. Alle de andre industribedriftene regnes inn i ikke-kvotepliktig sektor, og betaler CO2-avgift i Norge.
Kvoteprisen har variert fra 250 – 300 kroner per tonn CO2 hittil i 2020, mens CO2-avgiften er 508 kroner per tonn, og skal etter planen øke med 5 prosent til 533 kroner i 2021.
Tall fra Miljødirektoratet viser at de kvotepliktige industribedriftene i Norge slapp ut 10,7 millioner tonn CO2 i 2019, mens de nærmere ti tusen ikke-kvotepliktige industribedriftene slapp til sammen ut 1 million tonn CO2.
Fra 1990 til 2019 har de ikke-kvotepliktige industribedriftene redusert utslippene av klimagasser fra 2,5 millioner til 1 million tonn, som er en reduksjon på 60 prosent.
I samme periode har mange av bedriftene gått fra å fyre med olje til å fyre med gass. I dag regner en med at vel fire tusen av de vel ti tusen bedriftene fyrer med gass alene eller i kombinasjon med elektrisitet.
En rapport som DNV GL utarbeidet på vegne av Energi Norge i 2017 viser at det realistiske potensialet for å redusere utslippene fra ikke-kvotepliktige industribedrifter ved overgang til elektrisitet er 0,4 millioner tonn CO2.
Grunnen til at potensialet ikke er større er at en omlegging til elektrisitet krever høye investeringer i både nytt utstyr internt i bedriften, utbygging av nettet som er svært kostbart og omlegging av produksjonen som i mange tilfeller vurderes som umulig. Mange bedrifter har også produksjonsprosesser som krever så høy effekt at det ikke er tilgang på nok elektrisitet i nettet.
Selv om mange av industribedriftene i ikke-kvotepliktig sektor er små, konkurrerer de internasjonalt enten i direkte konkurranse på eksportmarkedet eller med importerte varer på det norske hjemmemarkedet. Marginene er ofte også svært lave, og mange bedrifter er svært følsomme for endringer i avgiftsnivået.