Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:30 (2020-2021)
Innlevert: 04.10.2020
Sendt: 05.10.2020
Besvart: 07.10.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Kan regjeringen svare på om utredningsinstruksen når det gjelder Akson er fulgt, der det står at for å unnlate høring må dette besluttet av øverste leder i det ansvarlige forvaltningsorganet, og kan regjeringen i tilfelle informere om hvor tid og av hvem slik beslutning er fattet og hvor dette er journalført?

Begrunnelse

Viser til oppslag i Dagens medisin om Akson og der juss- ekspert ved UiO, Jon Christian Fløysvik Nordrum, mener at manglende høring kan være brudd på regjeringens egen utredningsinstruks.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er i veilederen til Utredningsinstruksen under punkt 1.2.1 som blant annet utdyper virkeområde til instruksen, beskrevet hvordan kravene til prosess må vurderes fra sak til sak. Det vises blant annet til at det er særlige krav til investeringsprosjekter over et visst nivå både når det gjelder grundighet og prosess med krav om ekstern kvalitetssikring.
Utredningen for Akson følger disse kravene ved at det er gjennomført en konseptvalgutredning og ekstern kvalitetssikring (KS1) før det ble tatt konseptvalg og besluttet å gå videre til forprosjektering. Det sentrale styringsdokumentet som ble utarbeidet i forprosjektet har gjennomgått ekstern kvalitetssikring (KS2). Akson er utredet i tråd med Statens prosjektmodell (R-108/19) som fastsetter krav om utredning, planlegging og kvalitetssikring av store statlige investeringsprosjekter. Her stilles det også krav om at utredningene skal gjennomgå ekstern kvalitetssikring. Prosjektmodellen stiller ikke spesifikke krav til hvordan involveringen skal foregå.
Direktoratet for e-helse opplyser om at det har vært bred involvering og innspillsrunder underveis. Dette fremgår også av Sentralt styringsdokument vedlegg B "Organisering av arbeidet". I prosjekter som Akson, er denne løpende involveringen viktig. Den eksterne kvalitetssikringen (KS2) trekker også frem at interessenter og brukere er trukket inn i arbeidet med sentralt styringsdokument.
Rapporten fra den eksterne kvalitetssikringen og prosjektforslaget fra Direktoratet for e-helse utgjør til sammen grunnlagsdokumentene for regjeringens vurdering. Som i andre store investeringsprosjekter skal regjeringen foreta en grundig vurdering før saken legges frem for Stortinget.
Anbefalingene fra KS2 vil i det videre arbeidet for felles kommunal journalløsning følges opp i et samarbeidsprosjekt mellom kommunene og staten. Det er kommunene som vil ha eierskapet for den felles kommunal journalløsningen gjennom et selskap hvor kommunene har majoritet. Det vil derfor være opp til kommunene om realiseringen av felles kommunal journal er tilstrekkelig belyst når de senere skal ta stilling til å forplikte seg til å ta løsningen i bruk. Det er ikke naturlig at det gjennomføres en statlig høring på vegne av kommunene.