Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:73 (2020-2021)
Innlevert: 08.10.2020
Sendt: 08.10.2020
Besvart: 13.10.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Kulturministeren møtte Tom Cruise på Åndalsnes og fikk god innsikt i ringvirkningen som internasjonale filmproduksjoner gir i Norge i form av arbeidsplasser, kjøp av varer og tjenester i distriktet og Norges reklame. Filmkommisjonen har forespørsler på langt over det doble av rammen til insentivordningen.
Hvorfor prioriterer ikke ministeren å øke rammen og dermed sørge for internasjonale investeringer på mange millioner og skape arbeidsplasser og aktivitet i hardt rammede reiselivskommuner, når alternativet er ledighet?

Begrunnelse

En økt satsing på å få flere internasjonale filmselskap til Norge er også nedfelt i Granavolden-plattformen.
Den rammen som nå er foreslått vil tømmes i januar av 2-3 prosjekter, Filmkommisjonen har forespørsler som langt overgår det dobbelte av foreslått ramme på 68.5 millioner. Dette er prosjekter som vil skape aktivitet på nærmere milliarden i hele landet - primært i hardt rammede reiselivskommuner. Aurland, Eidfjord, Sogndal, Odda, Voss er blant kommunene der blant annet Vestnorsk Filmkommisjonen ser muligheter for stor aktivitet i 2021. Det er også store prosjekter som vurderer Nord-Norge.
Korona har rammet aktiviteten i økonomien, mange står i fare for å miste arbeid. Det oppfordres til å se på nye muligheter. Det burde derfor være klokt å bruke midler på insentivordningen, som garanterer for mangedobbelt aktivitet, enn å gi tilsvarende i korona-kompensasjon som følge av tapt aktivitet. Økte utenlandske investeringer i Norge gir tilgang til kapital, kompetanse, nettverk og verdikjeder i andre land, som igjen kan gi større muligheter for norsk filmindustri.
Island har vært modell for den norske insentivordningen. Der gis det tilsagnsfullmakter uten beløpsramme. Tilsvarende forutsigbarhet har også insentivordningene i land som Storbritannia, Canada, Frankrike, Irland, New Zealand osv. New Zealand og Irland, land på størrelse med Norge, har refusjoner på opp mot 1 milliard i året. En rekke land i Europa har utvidet sine insentivordninger som ledd i koronatiltak.
Norge har nå et konkurransefortrinn basert på god smittehåndtering og en bransje som har opparbeidet seg tillit i det internasjonale markedet.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Granavollplattformen legger til grunn at regjeringen vil vurdere utvidelse av insentivordningen for film- og serieproduksjoner i Norge. Regjeringen vil stimulere til verdiskaping og investeringer i norsk innhold, og film er en viktig kreativ næring som regjeringen vil legge til rette for.
Siden insentivordningen ble innført i 2016 er det bevilget 294,5 mill. kroner til ordningen. Regjeringen foreslår å videreføre bevilgningen med samme tilsagnsramme til nye prosjekter i 2021 som i 2020.
Det er gledelig å se at ordningen bidrar til å trekke store internasjonale film- og serieproduksjoner til Norge, i tråd med formålet. Det skaper arbeidsplasser, gir verdifull erfaring og kunnskap til den norske filmbransjen, og ikke minst gir det ringvirkninger for lokalt næringsliv. Jeg har merket meg at etterspørselen etter tilskudd fra ordningen så langt har vært betydelig høyere enn budsjettrammene har gitt rom for.
Insentivordningen er fortsatt relativt ny, og det er naturlig å videreutvikle ordningen over tid og ut fra erfaringer vi gjør oss underveis. Som omtalt i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2021 vil departementet vurdere behovet for en mer grundig evaluering av ordningen. Evalueringen vil danne grunnlag for vurderingen av en eventuell utvidelse av ordningen i samsvar med målet i regjeringsplattformen.