Skriftlig spørsmål fra Kari Henriksen (A) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:104 (2020-2021)
Innlevert: 12.10.2020
Sendt: 13.10.2020
Besvart: 20.10.2020 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Kari Henriksen (A)

Spørsmål

Kari Henriksen (A): Hvilken oppfølging har regjeringen foretatt seg etter møtet med foreninger for adopterte, og hvordan involveres utenlandsadopterte i oppfølgingen?

Begrunnelse

Det har gått en stund siden statsråden sammen med kultur- og likestillingsstatsråden møtte adopsjonsorganisasjonene om utenlandsadoptertes opplevelser av rasisme og diskriminering.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Svar

Kjell Ingolf Ropstad: Den 1. november 2019 møtte jeg, sammen med daværende kulturminister Trine Skei Grande, foreninger for adopterte og adopsjonsorganisasjonene for å snakke om utenlandsadoptertes opplevelse av rasisme og diskriminering. Dette var et godt møte der vi fikk nyttige innspill til det videre arbeidet på dette området. I møtet deltok Utenlandsadoptertes politiske utvalg (UAPU), UTAD Critical – utenlandsadopsjon med kritisk blikk, Foreningen for adopterte i Norge – Adopterte og de tre adopsjonsforeningene Adopsjonsforum, Verdens Barn og InorAdopt.
Etter møtet har regjeringen, ved Kulturdepartementet, presentert en handlingsplan mot rasisme og diskriminering på grunn av etnisitet og religion (2020-2023). Tiltak 7 gjelder forskning for å få mer kunnskap om ytre kjennetegn som grunnlag for diskriminering og rasisme. Arbeidet vil spesielt ta for seg hudfarge, inkludert rasisme og diskriminering rettet mot utenlandsadopterte. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) følger opp dette tiltaket.
Som ledd i oppfølgingen inviterte Bufdir relevante interesseorganisasjoner og adopsjonsforeninger til innspillsmøte 19. juni 2020, der de fikk mulighet til å gi sine synspunkter og forslag. Bufdir har deretter kunngjort et forskningsoppdrag om utenlandsadoptertes erfaringer med rasisme og diskriminering i Norge. Kontrakt blir etter planen inngått med utvalgt leverandør i løpet av oktober 2020, og sluttrapport skal leveres i august 2021.
Departementet har i 2020 bevilget midler til en koordinatorstilling i InorAdopt. Koordinatorens hovedoppgaver er å fungere som en veilednings- og rådgivningstjeneste rettet mot alle adopterte og familier som har adoptert, og å ha god oversikt over aktuelle instanser som finnes for å kunne gi god veiledning til de som tar kontakt. Tjenesten, som har vært operativ fra september 2020, skal også bistå adopterte som ønsker å lete etter sin biologiske familie. Som det fremgår av statsbudsjettet, vil departementet fortsatt finansiere koordinatorstillingen i 2021.
Jeg viser også til at de som søker å adoptere må utredes og gjennomgå et adopsjonsforberedende kurs der tematikken diskriminering og rasisme innlemmes.
Formålet med temaet Adopsjonsfamiliens livsvilkår - identitet og annerledeshet er blant annet å bevisstgjøre kursdeltakerne når det gjelder slik tematikk. Utenlandsadoptertes politiske utvalg (UAPU) er invitert til å holde et innlegg på kursledersamlingen i høst. For kursdeltakerne som velger å søke om adopsjon av barn fra utlandet eller nasjonal spedbarnadopsjon, er temaet diskriminering og rasisme også en del av utredningen.
Jeg opplever derfor at vi har tatt grep etter møtet for et knapt år siden, og vi har søkt å involvere de adopterte. Folkehelseinstituttet kartlegger dessuten behovene for oppfølging av adoptivbarn og familiene deres, og jeg ser frem til at rapporten ferdigstilles.