Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:110 (2020-2021)
Innlevert: 13.10.2020
Sendt: 13.10.2020
Besvart: 19.10.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Mener statsråden at det er redningshelikopteret på Sola som skal løse luftambulanseoppdraga i det indre Telemark/indre Agder, og hvor mange av alle de luftambulanseoppdragene som ble rekvirert til kommunene Vinje, Bykle, Tokke, Hjartdal, Seljord, Kviteseid, Valle, Fyresdal, Bø, Sauherad, Notodden, Tinn, Nissedal, Drangedal, Nome, Odda, Suldal og Bygland i 2018 og 2019 ble løst av redningshelikopteret på Sola, og hvor mange ble løst av luftambulansehelikopter?

Begrunnelse

Statssekretæren i Helse- og omsorgsdepartementet uttalte til Vest-Telemark Blad 9.oktober at det ikke var satt at penger til base for luftambulanse i Vinje/Bykle i statsbudsjettet fordi det nye redningshelikopteret har kommet til Sola, og det vil med sin fart, rekkevidde og kapasitet dekke området som Stortinget har behandlet i sitt vedtak. Men det står ingenting i Statsbudsjettet for 2021 at de nye redningshelikoptrene er grunnen til at regjeringen ikke bevilger penger til en base for luftambulanse i Vinje/Bykle slik Stortinget ba om i sitt vedtak 14. mai 2020.
Dersom regjeringen mener at redningshelikopteret nå skal løse den eksisterende og voksende mengden luftambulanseoppdrag i kommunene Vinje, Bykle, Tokke, Hjartdal, Seljord, Kviteseid, Valle, Fyresdal, Bø, Sauherad, Notodden, Tinn, Nissedal, Drangedal, Nome, Odda, Suldal og Bygland, er det av interesse å se på erfaringene med bruk av redningshelikopter i dette området. Det er for undertegnede vanskelig å tro at nye redningshelikopter med samme primæroppdrag som de gamle, vil kaste helt om på hvem som løser den store mengden luftambulanseoppdrag, selv om de flyr litt raskere.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er riktig at de de nye redningshelikoptrene vil nå ut til en større del av landet innen 45 minutter, blant annet Bykle og Vinje. De regionale helseforetakenes utredning av basestruktur for luftambulansetjenesten viser at Telemarksområdet nås av i alt syv helikoptre innen 30-35 minutters flytid, og er den delen av Helse Sør-Øst som nås av flest ambulansehelikoptre innen kort tid. Det er AMK-sentralen som bestemmer hastegrad og velger den ambulanseressursen som er best egnet til oppdrag, også i indre Telemark/indre Agder.
Representanten Sem-Jacobsen spør videre hvilke helikoptre som oftest rykker ut på akutte primæroppdrag i Telemarkområdet. Helseregionenes utredning viser at det oftest er ambulansehelikoptret i Arendal som rykker ut til akutte primæroppdrag i kommunene i Telemarksområdet. I Vinje brukes ambulansehelikoptret i Ål på mange oppdrag. I 2019 ble det etablert en legebil i Skien som avlaster Arendalsbasen og som bedrer tilgjengeligheten til luftambulansetjenesten.
Helikoptrene fra Stavangerområdet bidrar også inn i Telemarkområdet ved tidskritiske hendelser. I helseregionenes utredning framgår det at det er kortere tid fra basen i Stavanger til Bykle, enn det er fra Arendalsbasen. I 2018 ble all koordinering av ambulansehelikoptre lagt til en AMK-sentral i hver region (AMK-LA). Det gir bedre fordeling av oppdrag og mer effektiv styring av ressurser på tvers av regionene. Jeg vil henvise til de regionale helseforetakenes utredninger om basestruktur fra 2018 og 2020 for detaljert oversikt over aktivitet og oppdrag i luftambulansetjenesten.
I helseregionenes utredning av basestruktur for luftambulansetjenesten framgår det at Telemarksområdet er godt dekket av bilambulansestasjoner. Sykehuset Telemark HF har ambulansestasjoner i Vinje, Tokke, Seljord og Tinn. I tillegg øker de beredskapen i enkelte høytider og ferier. Sørlandet Sykehus HF har ambulansestasjoner i Bykle, Valle og Bygland og har også forhøyet beredskap i påsken.
Helseregionenes utredning av basestruktur tilrår ikke en ny base i Telemarksområdet. Som nevnt nås allerede området av syv helikoptre og en ny base vil føre til overkapasitet. Endring i basestrukturen vil kunne få konsekvenser for Ål-basen, som allerede har få oppdrag. Det blir overlappende dekningsområder i et tynt befolket område.
De regionale helseforetakenes utredning og konklusjoner er omtalt i statsbudsjettet, i tråd med Stortingets anmodningsvedtak.
Jeg er opptatt av at befolkningen i Telemark skal få rask og riktig hjelp når de trenger det. Den samlede vurderingen i helseregionenes utredning er at det er god beredskap for området Vestfold, Telemark og Agder.