Bengt Rune Strifeldt (FrP): Vil statsråden endre «Forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer § 26. Behandling før henging», for å tillate og tørke sei og hyse under 1,5 kg med hodet på til eksport for konsum i utenlandske markeder, og vil statsråden gi føringer til Mattilsynet om en dispensasjonspraksis for å tillate tørking av sei og hyse under 1,5 kg med hodet på fra Forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer § 26. Behandling før henging, frem til en forskriftsendring for å prøve ut dette produktet på markedet?
Begrunnelse
Jeg har blitt kontaktet av flere i næringen som ser muligheten for å bedre økonomien i dette produktet dersom det tillates å tørke småsei og hyse med hodet på til konsum i utenlandske markeder.
Dette gjelder sei og hyse 1,5kg- (under 1,5) og behøver ikke dispensasjon fra bløggeforskriften, fordi denne bløgges og sløyes på vanlig måte. (Dispensasjonen fra bløggeforskriften for sei under 58cm (ryggsei) er til et annet marked.)
I dag er det dårlig økonomi i disse produktene fordi tørking av denne medfører to parallelle operasjoner, ved at hodet tas av og hodet og fisken henges hver for seg.
Ved å åpne for at dette segmentet kan henges med hodet så vil det bidra til å bedre økonomien i et produkt som er lite lønnsomt.
Det er marked for et slikt produkt i Nigeria og muligens også Kroatia og Sør Korea.
Nigeria ønsker produktet med hode på, dette på små fisk og Sør-Korea importerer i dag Alaska Pollock som de selv tørker med hodet på.
Innovasjon Norge kjørte et program og sendte aktører fra tørrfisknæringen i fjor høst til Sør Korea for å forsøke å komme inn på det koreanske markedet, hvor det til nå er Alaska Pollock som dominerer markedet som importeres til Sør Korea for egenproduksjon av tørrfisk.
Det er etter det jeg kjenner til gitt dispensasjon for dette fra Mattilsynet under koronasituasjonen, men det vil være hensiktsmessig å endre forskriften for å levere produkter som markedet ønsker på permanent basis.