Jon Engen-Helgheim (FrP): Hva vil justisministeren gjøre for å sikre at politiet utelukkende beskytter ytringsfriheten og aldri antyder at voldsofferet gjennom sine ytringer har skyld i volden?
Begrunnelse
I flere byer ser vi økende ungdomsvold, uroligheter og at ytringer møtes med vold. Ytringsfriheten er helt sentral i vårt samfunn og en av samfunnets viktigste oppgaver er å beskytte ytringer mot vold og forfølgelse. Politiet har en helt sentral rolle i å beskytte ytringsfriheten.
Ytringsfriheten står ikke like sterkt i en del kulturer der innvandrere til Norge kommer fra. I skolegården hører vi stadig om represalier, trusler og vold som følge av at enkeltpersoner har sagt eller skrevet ting i sosiale medier som en del innvandrerungdom reagerer på. I Drammen har det vært flere tilfeller av grov ungdomsvold som følge av ytringer. Ved et tilfelle har politiet gått offentlig ut med uttalelser som antyder at voldsofferet er medansvarlig for volden vedkommende ble utsatt for. Voldsofferet er aldri ansvarlig for vold, like lite som voldtektsofre er ansvarlig for voldtekt.
Saken handlet om at en gutt ble angrepet og banket opp etter å ha lagt ut et hvitt bilde hvor det sto «whitout Tuesday», mens alle andre la ut et sort bilde hvor det sto «blackout Tuesday». Følgende ble uttalt til Drammens Tidene fra politiet etter voldshendelsen:
«Vi har hatt samtaler med elev (som fikk juling) og faren til eleven, og eleven skjønner at det var en dårlig vurdering. I en tid hvor en hel verden legger ut støtte til denne «blackout Tuesday-bevegelsen», innser elven at det ikke var så veldig lurt å legge ut noe som signaliserte det motsatte».
I saken kommer det frem at eleven valgte å beklage etter samtalen med politiet.
Undertegnede mener det er svært alvorlig at politiet legger seg opp i hva som er lurt å mene eller i det hele tatt uttaler seg på denne måten. Det gir alvorlige negative signaler og er med på å legitimere vold mot ytringer.