Skriftlig spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til finansministeren

Dokument nr. 15:161 (2020-2021)
Innlevert: 16.10.2020
Sendt: 19.10.2020
Besvart: 26.10.2020 av finansminister Jan Tore Sanner

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Mener statsråden at Finanstilsynets tillatelse av 16. oktober 2020 til utkontraktering av oppgaver fra Oslo Børs er i tråd med fusjonsvilkårene for fusjonen mellom Oslo Børs Holding ASA og VPS Holding ASA, og vil statsråden gripe inn for å stoppe utkontrakteringen?

Begrunnelse

Finansdepartementet ga 8. november 2007 tillatelse til fusjon mellom Oslo Børs Holding ASA og VPS Holding ASA. I den forbindelse stilte departementet en rekke vilkår for tillatelsen. I Finanstilsynets brev av 16. oktober viser de selv til at fusjonsvilkårenes del III gjelder utkontraktering til konsernselskaper eller andre, og oppstiller bl.a. følgende begrensning: "Ingen kjerneoppgaver (oppgaver som er nødvendig og integrert del av den konsesjonsbelagte virksomhet) kan utkontrakteres."
Finanstilsynet skriver videre i brevet at "Medlemsopptak, opptak av finansielle instrumenter til handel, markedsovervåkning etter vphl. § 12-5 samt det å sikre en velordnet handel ("markedsadministrasjon") er sentrale oppgaver for en handelsplass. Finanstilsynet legger til grunn at disse oppgavene er å anse som “kjerneoppgaver” og dermed ikke kan utkontrakteres.
Oslo Børs har meldt at de vil utkontraktere en del oppgaver knyttet til samtlige av de kjerneoppgavene som er beskrevet i foregående avsnitt. Trass i dette, så konkluderer Finanstilsynet med at "Etter en helhetsvurdering har Finanstilsynet kommet til at den meldte utkontrakteringen ikke er av en slik karakter og omfang at den svekker kjerneoppgavenes plassering i foretaket".

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Oslo Børs ASA ble i juni 2019 ervervet av det nederlandske selskapet Euronext N.V., som også eier regulerte markeder i Belgia, Frankrike, Irland, Nederland, Portugal og Storbritannia. Den 9. november i år vil Oslo Børs ta i bruk Optiq, som er det felles handelssystemet for handelsplassene i Euronext-konsernet. Overgangen til Optiq vil innebære at handelen på Oslo Børs foregår på samme plattform som de andre Euronext-børsene benytter.
Oslo Børs benytter i dag handelssystemet Millenium, som blant annet brukes av London Stock Exchange og Borsa Italiana. Driften og vedlikeholdet av Millenium er utkontraktert til London Stock Exchange Plc.
I forbindelse med tillatelsen til bruk av Optiq har Finanstilsynet lagt vekt på at utkontrakteringen skal være forsvarlig og innenfor de vilkårene som Finansdepartementet stilte i 2007 for tillatelse til fusjon mellom Oslo Børs Holding ASA og VPS Holding ASA. Fusjonsvilkårene stenger bl.a. for utkontraktering av kjerneoppgaver, det vil si oppgaver som er en nødvendig og integrert del av den konsesjonsbelagte virksomheten.
Drift og organisering av Oslo Børs' handelssystem var på tidspunktet for fastsettelsen av fusjonsvilkårene i 2007 allerede utkontraktert til et selskap i Nasdaq-konsernet. I 2009 inngikk Oslo Børs en samarbeidsavtale med London Stock Exchange-konsernet for levering og drift av nytt handelssystem til Oslo Børs. Finansdepartementet presiserte i den anledning at fusjonsvilkårene ikke var ment å innskrenke adgangen til å videreføre eller fornye allerede utkontrakterte funksjoner. Fusjonsvilkårene var dermed ikke til hinder for at Oslo Børs i 2009 endret leverandør av handelssystem fra Nasdaq til London Stock Exchange. Finanstilsynet har derfor lagt til grunn at fusjonsvilkårene heller ikke i dag er til hinder for at Oslo Børs utkontrakterer teknisk drift og vedlikehold av handelssystemet til Euronext.
Oslo Børs har opplyst til Finanstilsynet at de planlegger også å utkontraktere enkelte andre oppgaver og funksjoner som er en del av andre kjerneoppgaver. Et eksempel er medlemsopptak, der deler av søknadsprosessen vil bli håndtert av andre Euronext-selskaper. Det vil imidlertid fortsatt være Oslo Børs som innstiller på medlemskap og godkjenner nye medlemmer, og dermed Oslo Børs som beslutter medlemsopptaket. Tilsvarende vil det også for funksjoner som markedsovervåkning og markedsadministrasjonen være deloppgaver som utkontrakteres, men likevel slik at de vesentlige vurderingene og beslutningene fortsatt skal foretas av Oslo Børs. Slik det kommer frem av Finanstilsynets brev til Oslo Børs 16. oktober 2020, er den meldte utkontrakteringen etter tilsynets vurdering ikke i strid med fusjonsvilkårene.
Finanstilsynet understreker i brevet 16. oktober 2020 at Oslo Børs må sikre at virksomheten til enhver tid er forsvarlig og i henhold til regelverket, selv om deler av virksomheten er utkontraktert. Dette vil bli fulgt opp i det løpende tilsynet med foretaket.
Finanstilsynet behandler som kjent et stort antall saker rettet mot ulike aktører i finansmarkedene. Finansdepartementet er klageinstans i de fleste av disse sakene, og behandler eventuelle klager etter en konkret vurdering av hver enkelt sak. Jeg finner det ut fra de opplysningene som foreligger, ikke riktig nå å gå inn i en enkeltavgjørelse som er lagt til Finanstilsynet som ansvarlig fagorgan.