Tore Hagebakken (A): Hva vil statsråden gjøre, uavhengig av ansvarsforhold, for at staten skal bidra overfor bedriften Glasopor og Skjåk kommune i den svært krevende situasjonen som har oppstått etter flommen i Ottaelva 14. oktober 2018?
Begrunnelse
Miljøbedriften Glasopor i Skjåk kommune ble for to år siden rammet av en stor flom som tok med seg 25 000 kubikk av det miljøvennlige produktet Glasopor nedover Ottaelva. Flommen kom overaskende og på et uvanlig tidspunkt i året; 14. oktober, i Norges tørreste kommune Skjåk. Det handlet om en flom av slik karakter at det går flere hundre år i mellom noe slik inntreffer, med en uvanlig rask økning i vannføring som ingen myndigheter, inkludert NVE fikk med seg - og ingen varsel ble gitt til kommunen eller bedriften. Elva tok nye løp som ikke står i noe flomkart og som førte til at produktet Glasopor havnet i elva.
Bedriften Glasopor skal under sin oppbygging ha fulgt alle lover og regler og har fått både kommunale og statlige godkjenninger for sin virksomhet, inkludert produksjon og lagring av det ferdige produktet. Glasopor har heller ikke aktivt utført handlinger som bidro til at denne hendelsen kunne skje.
Miljødirektoratet har varslet et krav til Glasopor på 16,5 MNOK for oppryddingsarbeidet som staten ved fylkesmannen utførte etter flommen så langt. Dette opplever bedriften både urimelig og svært krevende. Hva resten av oppryddingen vil koste, er det ingen som med sikkerhet vet i dag.
Glasopor er en gründerbedrift som løser et avfallsproblem ved å gjenvinne en stor andel av alt innsamlet glass i Norge på en bærekraftig måte.
Bedriften har minimalt CO2-avtrykk da all bruk av energi fra gass er utfaset og erstattet med lokalprodusert CO2-fri strøm.
Glasopors eier Sirkel Glass AS samler inn ca. 100 000 tonn emballasjeglass i året, og 100 prosent av alt som blir samlet inn blir til nye produkter.