Skriftlig spørsmål fra Stein Erik Lauvås (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:209 (2020-2021)
Innlevert: 23.10.2020
Sendt: 23.10.2020
Besvart: 29.10.2020 av næringsminister Iselin Nybø

Stein Erik Lauvås (A)

Spørsmål

Stein Erik Lauvås (A): Vil statsråden umiddelbart sørge for at Saugbrugs Halden får tilført de nødvendige midler og rammevilkår som kan sørge for at oppsigelser kan unngås?

Begrunnelse

Det er i dag blitt kjent at Saugbrugs Halden må si opp ca. 35 medarbeidere ved at de stenger Papirmaskin 5. Ifølge Hovedtillitsvalgte ved Saugbrugs kan oppsigelser unngås dersom bedriften får tilgang til ca. 40 millioner kroner til bruk for opplæring av ansatte. Ved at bedriften får tilgang til slike opplæringsmidler vil man kunne redde mange arbeidsplasser og samtidig øke kompetansen hos ansatte som igjen vil være med å sikre videre drift.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Jeg er kjent med at Norske Skog Saugbrugs har besluttet å legge ned en papirmaskin som følge av vanskelige markedsforhold. Nedleggelsen er av Norske Skog selv estimert til å gi en kostnadsbesparelse på 80 mill. kroner årlig.
Det er krevende når bedrifter risikerer å legge ned produksjonen og ansatte står i fare for å miste jobben. Jeg har stor forståelse for at situasjonen, som i all hovedsak skyldes redusert etterspørsel for publikasjonspapir, oppleves som vanskelig. Dette er en utvikling som synes å ha blitt forsterket som følge av Covid-19-pandemien. Jeg er gjort kjent med at Norske Skog Saugbrugs er opptatt av å finne gode løsninger i samarbeid med de tillitsvalgte. Dette er betryggende.
Med regionreformen har fylkeskommunene fått økt ansvar for at innbyggerne har den kompetansen samfunnet og næringslivet etterspør lokalt og regionalt. Ansvaret for forvaltningen av midlene i ordningen for bedriftsintern opplæring ble med regionreformen overført fra NAV til fylkeskommunen. Det er opp til den enkelte fylkeskommune hvordan den prioriterer og innretter sitt kompetansepolitiske arbeid, og slik vil det også være for 2021.
I behandlingen av statsbudsjettet for 2020 fikk fylkeskommunene økt rammetilskuddet med 55 mill. kroner for å styrke sin rolle i regional nærings- og kompetanseutvikling. Videre ble det i forbindelse med korona-utbruddet bevilget midler til en rekke kompetanse-hevingstiltak, med det formål å heve kompetansen til ansatte, ledige og permitterte. Det er i 2020 utbetalt ytterligere 300 mill. kroner over rammetilskuddet begrunnet med fylkeskommunenes arbeid med kompetanseheving og bedriftsintern opplæring i bedrifter som rammes av virusutbruddet.
Regjeringen kan vanskelig gjøre noe med de underliggende markedsforholdene. Bedriftene må selv ta de nødvendige forretningsmessige grep for å tilpasse seg til endringer i markedet. Det myndighetene kan medvirke til, er å tilrettelegge for omstilling og gi gode generelle rammevilkår for verdiskaping, og dette har regjeringen lagt stor vekt på. Vi har lagt frem en rekke tiltak for å redusere virkningene av korona-utbruddet, og vi har særlig styrket de næringsrettede virkemidlene for innovasjon og grønn omstilling.
Regjeringen fører en næringspolitikk som generelt kommer konkurranseutsatt industri til gode. Vår store styrking av virkemiddelapparatet viser at vi mener alvor når det gjelder grønn omstilling. Ved å videreføre styrkingen legger vi også til rette for at Saugbrugs og andre treforedlingsbedrifter kan videreutvikle og effektivisere sine virksomheter, og utvikle nye, bærekraftige produkter.