Skriftlig spørsmål fra Ole André Myhrvold (Sp) til næringsministeren

Dokument nr. 15:213 (2020-2021)
Innlevert: 23.10.2020
Sendt: 23.10.2020
Besvart: 29.10.2020 av næringsminister Iselin Nybø

Ole André Myhrvold (Sp)

Spørsmål

Ole André Myhrvold (Sp): Er statsråden enig i at det er et bekymringsfullt signal når Norske Skog stenger en av sine maskiner ved Saugbrugs i Halden permanent, og hvordan vil statsråden bidra til at "lokomotivene" i norsk treindustri ikke stanser fullstendig opp, men klarer å omstille seg til fortsatt å foredle norsk skog til miljøvennlige varer og produkter?

Begrunnelse

I dag ble det klart at Norske Skog stanser en av sine papirmaskiner ved Saugbrugs i Halden på permanent basis. Det utgjør om lag 25 prosent av kapasiteten ved fabrikken.
Virksomheten påpeker at koronakrisen har rammet virksomheten hardt. Blant annet pekes det på at regjeringen ikke kompenserte kraftforedlende industri for betydelige ekstrakostnader knyttet til salg av overskuddsenergi som følge av markedstilpassinger.
Norske Skog peker videre på Statnetts vedtatte økninger i de fremtidige nettariffene. Dette gjør at Norske Skog i fremtiden må ta en større del av regningen for nettutbyggingen i Norge.
Norske Skog Saugbrugs er en betydelig mottaker av norsk tømmer, og sånn sett et av få «lokomotiver» i treindustrien som representerer arbeidsplasser, kompetanse og teknologi.
Papirmarkedet har gjennom mange år hatt en nedadgående spiral, som følge av økt digitalisering. Denne utviklingen er ventet å fortsette framover. Norske Skog Saugbrugs er i front på sine produktområder og i ferd med å finne flere be å stå på. Selv om teknologi gjør at markedet for papir presses, er verdens behov for produkter basert på biomasse oppadgående.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Jeg er kjent med at Norske Skog Saugbrugs har besluttet å legge ned en papirmaskin som en følge av vanskelige markedsforhold. Nedleggelsen er av Norske Skog selv estimert til å gi en kostnadsbesparelse på 80 mill. kroner årlig.
Det er krevende når bedrifter risikerer å legge ned produksjonen og ansatte står i fare for å miste jobben. Jeg har stor forståelse for at situasjonen, som i all hovedsak skyldes redusert etterspørsel for publikasjonspapir, oppleves som vanskelig. Dette er en utvikling som synes å ha blitt forsterket som følge av Covid-19-pandemien. Jeg er gjort kjent med at Norske Skog Saugbrugs er opptatt av å finne gode løsninger i samarbeid med de tillitsvalgte. Dette er betryggende.
Jeg vil for ordens skyld bemerke at regjeringen vanskelig kan gjøre noe med de underliggende markedsforholdene. Bedriftene må selv ta de nødvendige forretningsmessige grep for å tilpasse seg til endringer i markedet. Det myndighetene kan medvirke til, er å tilrettelegge for omstilling og gi gode generelle rammevilkår for verdiskaping.
Regjeringen har lagt stor vekt på å legge til rette for å sikre gode samlede rammebetingelser for konkurranseutsatt industri. Vi har nylig lagt frem en eksporthandlingsplan for å fremme norsk eksport. Videre har vi lagt frem en rekke tiltak for å redusere virkningene av korona-utbruddet. Her har vi særlig styrket de næringsrettede virkemidlene for innovasjon og grønn omstilling. Enova og Innovasjon Norge er blant regjeringens viktigste verktøy for å fremme grønn omstilling og innovasjon, og gjennom disse aktørene tilbyr staten en rekke ordninger som kan være relevante for skogsindustrien.
Regjeringen har blant annet økt overføringene til Enova, og i forslaget til statsbudsjett for 2021 videreføres rekordstore bevilgninger til miljøteknologiordningen under Innovasjon Norge. Miljøteknologiordningen er viktig for omstillingen i industrien og gir tilskudd til pilot- og demonstrasjonsprosjekter for å bidra til kommersialisering av innovative løsninger basert på miljøteknologi. Jeg er klar over at det pågår mange spennende prosjekter i Saugbrugs. Enova har støttet flere av disse, blant annet et mer energieffektivt tremasseanlegg og et biogassanlegg.
Regjeringen fører en næringspolitikk som generelt kommer konkurranseutsatt industri til gode. Vår store styrking av virkemiddelapparatet viser at vi mener alvor når det gjelder grønn omstilling. Ved å videreføre styrkingen legger vi også til rette for at Saugbrugs og andre treforedlingsbedrifter kan videreutvikle og effektivisere sine virksomheter, og utvikle nye, bærekraftige produkter.