Skriftlig spørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til næringsministeren

Dokument nr. 15:219 (2020-2021)
Innlevert: 23.10.2020
Sendt: 23.10.2020
Besvart: 30.10.2020 av næringsminister Iselin Nybø

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Vil statsråden sørge for at regjeringen bruke denne avtalen for å sikre bedre markedsadgang for norsk sjømat til Storbritannia?

Begrunnelse

Storbritannia forlater som kjent EØS-samarbeidet. Etter det vil nye avtaler regulere handelen og samarbeidet mellom Norge og Storbritannia. Storbritannia er sjømatnæringens femte viktigste marked. I dag møter 75 % av norsk sjømateksport til Storbritannia importtoll. I motsetning til andre industrivarer, er ikke sjømat omfattet av det frie varebyttet i EØS-avtalen. Handelen vår med Storbritannia og andre europeiske land har derfor til dels svært dårlige betingelser.
Norge er i økende grad blitt en råvareleverandør på sjømatområdet. Aktivitet, sysselsetning og verdiskaping basert på norske råvarer skjer nå stadig oftere utenfor Norges grenser. Det er en stor nasjonal utfordring å sørge for at vi beholder en større del av denne verdiskapingen innenlands. Økt bearbeiding i Norge er også et klimatiltak fordi transportmengden til markedene reduseres.

Myndighetenes hovedansvar er å sørge for at handelen med norsk sjømat har konkurransedyktige betingelser.

EØS-avtalen er et godt eksempel på at det er krevende. De omfattende tollhindringene til EU har gjennom tiår hemmet sjømatnæringa, både gjennom utflytting av industriell produksjon og svekket lønnsomhet i næringa.

Importtoll representerer et påslag i pris ved handel. Dersom tollsatsene er for høye, vil handelen stoppe opp. Dette er tilfelle for en rekke bearbeidede produkter fra Norge til EU. Men også lave tollsatser påvirker handel og konkurransesituasjonen, spesielt når konkurrerende tilbydere møter lavere eller ingen toll.
Nå kan statsråden bidra til økt verdiskaping i Norge. Siden vi inngikk EØS-avtalen i 1994 har handelsbetingelsene for handelen med sjømat til EU vært låst. I de 25 årene som har gått har det vist seg politisk umulig å bedre sjømatnæringens markedsadgang til vårt desidert viktigste marked.
Storbritannias uttreden av EØS har gitt oss en sjelden mulighet. Når vi nå er i den situasjon at vi skal forhandle nye betingelser med ett av våre viktigste markeder i Europa må norske myndigheter gripe anledningen.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Sjømat er høyt prioritert i alle forhandlinger om frihandelsavtaler som Norge deltar i, enten gjennom EFTA eller bilateralt. Dette er også tilfellet i forhandlingene med Storbritannia, som er et svært viktig marked for fiskeri- og havbruksnæringen. Vi gjør det vi kan i disse forhandlingene for at markedsadgangen til Storbritannia skal bli så god som mulig. Tollsatser, og da særlig det faktum at tollsatsene øker med bearbeidingsgrad, har betydning for hvorvidt sjømaten skal eksporteres som råvare eller mer bearbeidede produkter. Bildet er likevel mer nyansert, og det er også andre faktorer som spiller inn når vi ser at arbeidsplasser basert på norske råvarer flyttes ut av landet. Forskjeller i lønnskostnader, effektivitet i produksjonen og kunnskap om produktpreferanser hos sluttbruker er elementer som spiller inn i tillegg til tollsatser.
Jeg vil også trekke frem at det ikke bare er toll som er viktig for markedsadgang for sjømat. Gjennom EØS-avtalen har Norge felles regler på det veterinære området. Dette har sikret stabil og god markedsadgang for sjømat uten veterinære hindre som næringen støter på i svært mange markeder utenfor EU. Dette er det også vesentlig at vi ivaretar i forhandlingene med Storbritannia slik at ikke nye barrierer kommer til. Jeg kan forsikre om at markedsadgang for sjømat er et av de områdene regjeringen prioriterer høyest når vi gjør avveininger i disse forhandlingene.