Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:227 (2020-2021) Innlevert: 25.10.2020 Sendt: 26.10.2020 Besvart: 05.11.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie
Nicholas Wilkinson (SV): Vil statsråden umiddelbart gjøre det klart for sykehusene at folk skal ha betalt for den tiden de jobber, også de dagene klokka stilles?
Jeg viser til saken fra NRK: https://www.nrk.no/trondelag/til-helga-ma-hun-jobbe-en-time-gratis-1.15212999
Bent Høie: Natt til søndag 25. oktober stilte vi klokka én time tilbake og gikk fra sommertid til normaltid, slik vi har vent oss til og gjort over mange år. For ansatte i sykehusene vil de som har vakt og jobber natt få en litt kortere vakt når klokken stilles frem på våren, mens de som har vakt og arbeider natt vil gå en litt lengre vakt når klokken stilles tilbake. Det betales nattillegg for antall timer som er arbeidet, men årslønnen endres ikke. For de flestes del vil dette jevnes ut gjennom året og over tid. Eksempelvis opplyser Helse Nord RHF i anledning spørsmålet at de ikke har praksis for å kompensere den ekstra arbeidstimen som følger av overgang fra sommer- til vintertid. Det er tilsvarende heller ikke praksis å trekke en times lønn ved overgangen fra vintertid til sommertid om våren. De fleste arbeidstakere har en avtalt årslønn i sin arbeidsavtale, som utbetales månedlig. De fleste arbeidstakere jobber eksempelvis flere dager i januar enn i februar, grunnet antall kalender-/arbeidsdager. Det er ingen praksis for å kompensere fast ansatte som av denne grunn jobber flere timer i januar enn de gjør i februar, eller motsatt å gjøre trekk i februar. For øvrig foreligger det et forslag fra Europakommisjonen i 2018 om å avvikle ordningen med å stille klokka fram og tilbake. Hva som vil bli utfallet at dette initiativet, er foreløpig uvisst.