Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:253 (2020-2021)
Innlevert: 26.10.2020
Sendt: 27.10.2020
Besvart: 03.11.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Virksomheter i kulturlivet er i ferd med å konkurs fordi koronakompensasjon over 1 million kroner for kulturlivet per nå ikke vil betales ut for i overgangen november/desember.
Vil statsråden sørge for at kompensasjonen Stortinget har vedtatt å gi kommer frem før det for sent?

Begrunnelse

Stortinget har gjennom flere runder vedtatt og utvidet ordningen med kompensasjon for virksomheter i kulturlivet som er rammet av de myndighetspålagte smittevernstiltakene. Likevel har er det kun kompensasjonen for mars og april hittil er utbetalt, da ordningen kun gjaldt arrangører. Det skulle betales ut mer i oktober, men nå har alle som har søkt om over 1 mill. fått beskjed om at det vil bli utbetalt i overgangen nov./des. en gang. Spørsmålsstiller er i kontakt med virksomheter innen for eksempel sceneteknikk som dermed vil gå konkurs i mellomtiden.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Regjeringen opprettet kompensasjonsordningen for kultursektoren på grunn av den store påvirkningen Covid-19-situasjonen har på kultursektoren, og det er viktig for meg at kultursektoren kommer seg gjennom krisen så godt som mulig.
For perioden 1. mai–31. august ble det bevilget 950 mill. kroner til kompensasjonsordningen for arrangører og underleverandører i kultursektoren. Forskrift for ordningen ble fastsatt 16. juli, og søknadsfristen var 15. september.
Kompensasjonsordningen for arrangører og underleverandører har som formål å kompensere for tap og merutgifter i forbindelse med utsettelse eller hel eller delvis avlysning eller stengning av arrangementer i kultursektoren som følge av pålegg gitt av statlige myndigheter i forbindelse med covid-19-utbruddet. Det er Norsk kulturråd som forvalter ordningen.
Kulturrådet har fått inn 1514 søknader til ordningen. De aller fleste søknadene er ferdig behandlet og klare til utbetaling.
238 søknader er på over 1 mill. kroner. I henhold til forskriften skal alle søkere som mottar 9 mill. kroner eller mer etterkontrolleres. Det skal også gjennomføres etterhåndskontroll av øvrige søkere som mottar kompensasjon basert på en risiko- og vesentlighetsvurdering.
Hovedregelen for beregning av kompensasjon er at den ikke skal overstige snittet av gjennomsnittlig resultat for tilsvarende arrangementer avholdt i perioden 2017–2019. Søkere som ikke har tilsvarende eller sammenlignbare arrangementer i foregående år, eller har gjort vesentlige endringer i arrangementet det søkes kompensasjon for, kan søke basert på budsjetterte inntekter.
Etter at Kulturrådet gjorde departementet oppmerksom på at hele 105 av søknadene på over 1 mill. kroner har søkt etter unntaksbestemmelsen, ba jeg om en grundigere kontroll av alle søknader på over 1 mill. kroner. Dette kan medføre forsinkelse i utbetaling av kompensasjon til disse søkerne. Samtidig mener jeg dette er nødvendig for å sikre at ingen misbruker ordningene og får utbetalt kompensasjon fra staten på feil grunnlag.
Kulturdepartementet har god dialog med Kulturrådet, og jeg er sikker på at de jobber så raskt de kan for å fatte gode og riktige vedtak i ordningen, og deretter får utbetalt kompensasjon ut til aktørene så snart er mulig.