Skriftlig spørsmål fra Geir Adelsten Iversen (Sp) til fiskeri- og sjømatministeren

Dokument nr. 15:264 (2020-2021)
Innlevert: 27.10.2020
Sendt: 28.10.2020
Rette vedkommende: Utenriksministeren
Besvart: 04.11.2020 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Geir Adelsten Iversen (Sp)

Spørsmål

Geir Adelsten Iversen (Sp): Jeg tillater meg å spørre fiskeristatsråden om Norge har trukket frem EFTA-medlemskapet, uten EØS-tilknytning, som alternativ for Storbritannia. Hvis ikke, hvorfor ikke?

Begrunnelse

Norges posisjon i forhandlingene er at tollettelser på fisk skal kunne motsvares av tollettelser for landbruk:

«For sjømat ønsker vi full frihandel. Dette vil være en forbedring fra dagens situasjon, der norske sjømateksportører ikke har frihandel inn til EU, men forholder seg til ulike kvoter og tollsatser. Storbritannia er et viktig marked for norsk sjømatnæring med en eksportverdi på over 6 milliarder kroner i 2019. Norge er blant de største leverandørene av sjømat til Storbritannia (...) På landbruksområdet vil Norge forhandle basert på dagens handel med jordbruksvarer og ivareta beskyttelsen av sensitive norske jordbruksvarer. Norge ønsker også bedre markedsadgang inn til Storbritannia for enkelte jordbruksvarer enn det vi har i dag (Frihandelsavtale med Storbritannia – Norges målsettinger.» (Norges posisjonspapir, udatert).

Allerede i 2012 Fremholdt Scotland Demokratic Alliances:

«It is SDA policy that Scotland should seek membership of the EFTA side of the European Economic Area, and should not apply to join the EU side.»

Denne posisjon burde stått sentralt i forhandlingene med Storbritannia fordi EFTA innførte full frihandel på sjømat fra og med 1. juli 1990.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Den britiske regjeringen har ikke på noe tidspunkt i brexit-prosessen indikert at EFTA-medlemskap er aktuelt for dem. Det har derfor ikke vært naturlig for Norge å foreslå dette.
Dersom Storbritannia skulle ønske å tre inn igjen i EFTA, måtte vi ha vurdert dette sammen med de andre medlemslandene i EFTA: Sveits, Island og Liechtenstein. Alle de fire landene må være enige dersom et nytt land skal tas opp som medlem.