Skriftlig spørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til fiskeri- og sjømatministeren

Dokument nr. 15:291 (2020-2021)
Innlevert: 30.10.2020
Sendt: 30.10.2020
Besvart: 05.11.2020 av fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Hva er ambisjonsnivået for prosjektet på Dokken og hvorfor har regjeringen nedjustert kostnadsrammen?

Begrunnelse

Bergen er Norges maritime tyngdepunkt med mange bedrifter og offentlige institusjoner som sammen utgjør en sterk maritim klynge.
FrP i regjering var pådriver for beslutningen om å samle Fiskeridirektoratet, Havforskningsinstituttet og Akvariet på Dokken. Regjeringen foreslå som kjent penger til forprosjektet i forslag til statsbudsjett for 2021.
Som et ledd i følge opp vårt engasjement for prosjektet har vi holdt tett dialog med institusjonene for være oppdatert på status. I den forbindelse har vi bragt i erfaring at regjeringen har nedjustert kostnadsrammen med 330 mill. Dette har ikke fremkommet noen andre steder og fremstår merkelig når vi sammenligner planlagt pengebruk pr m2 til statsbygg sitt eget bygg eller regjeringskvartalet i Oslo.
Prosjektet på Dokken er et komplisert bygg der man skal drive avansert marin forskning. Om man da senker rammen for prosjektet krever det en begrunnelse.

Odd Emil Ingebrigtsen (H)

Svar

Odd Emil Ingebrigtsen: Samfunnsmålet for prosjektet "Samlokalisering av Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet" er Norge har en kunnskapsbasert bærekraftig forvaltning av marine ressurser. Norge er kjent som produsent av trygg og sunn sjømat og verdiskapingen fra marine næringer har økt vesentlig i 2050.
Prosjektet har følgende effektmål:

• Det marine FoU-miljøet og forvaltningen har funksjonelle arealer som gir kvalitet, kapasitet og effektivitet i leveranser.
• Det marine forvaltningsmiljøet i Bergen gir kunnskapsbaserte råd og bidrag til Nærings- og fiskeridepartementet om bærekraftig produksjon i marine næringer. Forvaltningen iverksetter tiltak for å løse nye utfordringer knyttet til marine miljøer og økosystemer og håndterer endringer i produksjonsvolum.
• Det marine FoU- og forvaltningsmiljøet i Bergen gir avgjørende bidrag til utvikling av eksisterende og nye marine ressurser, teknologi og tjenester.
• Næringslivet samarbeider med det marine FoU-miljøet for å identifisere kunnskapsbehov for å oppnå bærekraftig utvikling innen marin næringsvirksomhet.

I forslag til statsbudsjett for 2021 foreslår regjeringen at det startes opp forprosjekt for dette prosjektet. Et samlet kostnadsestimat for byggeprosjektet på 2 546 mill. 2020-kroner inkl. mva. legges til grunn for kostnadsstyrt prosjektutvikling. Videre legges et kostnadsestimat på 634 mill. kroner til grunn for brukerutstyrsprosjektet. Samlet kostnadsestimat blir dermed
3 180 mill. 2020-kroner.
Forprosjektet forventes å ta 2-3 år. Etter at forprosjektet er gjennomført og kvalitetssikret, vil regjeringen ev. fremme sak for Stortinget med forslag til kostnadsramme for prosjektet.
Kostnadsestimatet ved forslag til oppstart av forprosjektet er 250 mill. kroner høyere enn det som er lagt til grunn for regjeringens beslutning om konseptvalg.
Etter konseptvalget har Statsbygg på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet utviklet prosjektet videre, og det ble levert OFP-rapport (oppstart forprosjekt) i mai 2019, og en revidert OFP-rapport i desember 2019. Samlet kostnadsestimat i revidert OFP var 3 510 mill. 2020-kroner, som er 330 mill. kroner høyere enn det kostnadsestimatet som legges til grunn for forprosjektet.
I utviklingen av et statlig byggeprosjekt fra konseptvalg til forprosjekt vil både innholdet i prosjektet og kostnadsestimatene kunne endre seg. I en slik prosess er det viktig med god kostnadskontroll, og at det om nødvendig vurderes endringer som holder kostnadene nede samtidig som formålet med bygget ivaretas. En av endringene som er gjort i prosessen fra revidert OFP til forslag om forprosjekt er at bygget dimensjoneres for en lavere vekst i antall ansatte frem mot 2040 enn det som var lagt til grunn i konseptvalget.