Skriftlig spørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:292 (2020-2021)
Innlevert: 30.10.2020
Sendt: 30.10.2020
Besvart: 05.11.2020 av kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Er statsråden fremdeles enig i Kommunal- og moderniseringsdepartementets syn på spørsmålet fra 2015, og kan statsråden skissere en vei for hvordan stortinget kan gi uttrykk for et slikt syn?

Begrunnelse

Det har vært uenighet mellom Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Sivilombudsmannen etter en uttalelse fra februar 2015 om bygging innenfor 100-metersbeltet i strandsonen. Etter en klage om bygging av et lysthus i strandsonen i Lier, uttalte ombudsmannen at det ikke var anledning til å bygge innen 100-metersbeltet, selv om reguleringsplanen var fra før byggeforbudet ble innført i 2008 og uten definert byggegrense mot sjø (sak 2014/2809). Dette var departementet uenig i, og ga beskjed til landets fylkesmenn at departementets lovforståelse skulle legges til grunn.
Regjeringen som FrP var med i den var uenig med sivilombudsmannen. FrP håper regjeringen fremdeles har dette standpunktet og FrP kan da sammen med regjeringspartiene utgjøre et stortingsflertall som sikrer at dette kommer til uttrykk på egnet måte.
Spørsmålsstiller trenger i tilfelle bistand til hvordan en slik holdning kan uttrykkes slik at forvaltningen retter seg etter stortingsflertallets vilje.

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: Kommunal- og moderniseringsdepartementet sendte 15. april 2015 brev til fylkesmennene om byggeforbudet i 100-metersbeltet langs sjøen og virkningen for eldre reguleringsplaner uten byggegrense. Etter uttalelsen fra Sivilombudsmannen, opprettholdt departementet den tolkingen som tidligere hadde vært lagt til grunn.
Departementet fulgte deretter opp med forslag til lovendring for å presisere denne tolkingen i plan- og bygningsloven. Dette forslaget ble imidlertid ikke vedtatt av Stortinget.
Departementet sendte nytt brev til fylkesmennene 8. mars 2017, etter at forslag til lovendring ikke ble vedtatt av Stortinget. Departementet endret på denne bakgrunn tolkingen, og informerte om at departementet ville legge Sivilombudsmannens standpunkt til grunn. Det betyr at byggeforbudet i 100-metersbeltet langs sjøen vil gjelde for byggeområder avsatt i tidligere vedtatte planer dersom det ikke er fastsatt byggegrense. Vi har nå hatt endringer i retningslinjene for bygging i strandsonen ute på høring, og vil her klargjøre for kommunene hvordan de i sine planer kan tilrettelegge for bærekraftig forvaltning av strandsonen. Gjennom en tydeligere sonedeling skal vi ta vare på tilgangen for allmenheten og samtidig fremme næringsutvikling og bosetting i hele landet.