Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:293 (2020-2021)
Innlevert: 30.10.2020
Sendt: 30.10.2020
Besvart: 05.11.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Kan statsråden redegjøre for regelverket for gjennomføring av testing av dagpendlere fra Sverige, og om samtlige dagpendlere kan testes med halsprøver?

Begrunnelse

I følge regelverket kan personer som jevnlig ankommer Norge fra områder i Sverige eller Finland med karanteneplikt, som ledd i reise mellom arbeidssted og bosted, unntas fra innreisekarantene i arbeidstiden dersom de i Norge testes for SARS-CoV-2 minst hver syvende dag. FHI har bekreftet overfor Sykehuset Østfold at det kun er nødvendig med halsprøver for dagpendlere. Dagpendlere fra andre bedrifter opplyser om at de fortsatt testes med prøvetaking av nasofarynks.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det følger av covid-19-forskriften § 6 b at de de som jevnlig ankommer Norge fra områder i Sverige eller Finland med karanteneplikt etter forskriftens vedlegg A som ledd i reise mellom arbeidssted og bosted, er unntatt fra innreisekarantene i arbeidstiden dersom de i Norge testes for SARS-CoV-2 minst hver syvende dag. Helsepersonell som kommer fra Sverige og Finland, og ikke er dagpendlere, kan ikke bruke dette unntaket. For helsepersonell som dagpendler fra Sverige eller Finland gjelder likevel ikke unntaket dersom de samtidig jobber i svensk eller finsk helse- og omsorgstjeneste.
Forskriften stiller altså krav om test for SARS-CoV-2 hver syvende dag. Det er Folkehelseinstituttet som vurderer hvilke tester som kan anvendes og hvordan testene skal gjennomføres. Folkehelseinstituttet opplyser på sine nettsider følgende om prøvetaking:

"Det anbefales å ta prøver fra øvre luftveier hos pasienter som oppfyller gjeldende prioriterte indikasjoner for testing for covid-19. Ved valg av prøvetakingslokalisasjon er det viktig å vurdere indikasjon for differensial diagnostikk.
I øvre luftveier antas det at virusmengden av SARS-CoV-2 er størst i nasofarynks (dyp neseprøve). Riktig prøvetakingsteknikk er viktig for å få et representativt prøvemateriale og det kan være utfordrende, spesielt ved prøvetaking fra nasofarynks. Prøvetaking fra bakre vegg i svelget kan ofte være enklere å gjennomføre. Valg av prøvetakingslokalisasjon må tilpasses og vurderes etter lokale forhold, tilgjengelig utstyr, pasientens gjennomføringsevne og behov for annen differensialdiagnostikk. (…)
Alternative prøvetakingslokalisasjoner

• Prøvetaking av både nasofarynks og svelg.
• Prøvetaking av kun nasofarynks.
• Prøvetaking av kun svelg."