Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:313 (2020-2021)
Innlevert: 30.10.2020
Sendt: 02.11.2020
Besvart: 05.11.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Hva vil statsråden foreta seg for å hindre at personer som er dømt for overgrep mot barn begår nye overgrep mens de venter på å sone, og vil statsråden påse at overgrepsdømte prioriteres til soning og får sonet sin dom raskt?

Begrunnelse

Den 28. oktober kunne NTB melde at en mann som i januar i år ble dømt til nærmere fem års fengsel for flere overgrep i Telemark, nå er pågrepet for et nytt overgrep - denne gangen i Trøndelag. Mannen, som er fra Telemark, var kalt inn til soning av dommen den 9. november, men mandag denne uken ble han pågrepet igjen. Mannen er nå siktet for seksuell omgang med en jente under 16 år, og det er likhetstrekk mellom dette forholdet og flere av forholdene mannen er dømt for tidligere.
Mannen er nå fengslet frem til han begynner soningen den 9. november, på bakgrunn av at hverken domfellelse eller innkalling til soning hindrer nye straffbare forhold, og retten har konkludert med at det foreligger sterk grad av sannsynlighetsovervekt for nye straffbare forhold dersom han løslates nå.
Det er bra at den overgrepsdømte mannen nå er fengslet. Det faktum at mannen begikk et nytt overgrep mens han ventet på å sone den forrige dommen, burde imidlertid utvilsomt ha vært unngått. Det er uakseptabelt at overgrepsdømte går løs i samfunnet i påvente av å sone sin dom, og begår overgrep mot forsvarsløse barn. Det er avgjørende at det settes i verk tiltak umiddelbart for å sørge for at kriminelle kan gå direkte fra dom til soning, slik at vi kan forhindre den fare for omverdenen de representerer når de går løs.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Det er viktig at domfelte raskt kommer i gang med soningen. Fra en dom er avsagt til soningen kan starte, skal en sak igjennom flere av aktørene i straffesakskjeden. I den aktuelle saken tok det for lang tid fra dom ble avsagt og gjort rettskraftig til den ble oversendt kriminalomsorgen. Justis- og beredskapsdepartementet arbeider kontinuerlig med hvordan kvaliteten og effektiviteten i straffesakskjeden kan forbedres.
Overgrepsdømte skal prioriteres til soning. Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) har opplyst at alvorlig kriminalitet, herunder domfelte dømt for seksualforbrytelser, har høyeste prioritet til innkalling til soning. Tidligere i år innførte kriminalomsorgen restriksjoner for innkalling til soning på grunn av smitteverntiltak. Også i denne perioden ble denne typen dommer prioritert og innkalt som vanlig.
Samtidig er det viktig å forebygge overgrep mot barn. I september åpnet Det finnes hjelp, en digital lavterskeltjeneste og et behandlingstilbud i poliklinikk for voksne fra 18 år, som står i fare for å begå overgrep mot barn eller har seksuell interesse for barn. Tilbudet betjenes av psykologer og leger som har kompetanse på feltet. Kriminalomsorgen har et frivillig, landsdekkende behandlingstilbud, BASIS, for personer som er dømt for seksuallovbrudd og soner sin straff, og som har antatt forhøyet tilbakefallsrisiko til nye seksuallovbrudd. Målet er å tilby helsehjelp til innsatte som er dømt for seksuallovbrudd og som antas å ha særlig behov for spesialisert behandling. Behandlingen følges opp etter endt soning.