Bjørnar Moxnes (R): Kan statsråden gjøre rede for ordningen der politiet mottar privat finansiering for polititjenester ved vindkraftutbygging, herunder hvordan man forsikrer at vindkraftutbygger og leverandører kun betaler for lovpålagt transportstøtte og at betaling ikke går til ordensvern i utbyggingsområdet, og kan statsråden garantere at privat finansiering av politiet ikke er gått til andre polititjenester enn transportstøtte og ikke direkte eller indirekte har gått til ordensvern i forbindelse med protester mot vindkraftutbygging?
Begrunnelse
29. mai 2019 avdekket NRK at vindkraftturbinleverandøren Vestas og Statkraft har betalt politiet i Trøndelag 4 millioner kroner som er brukt til å dekke 21 politistillinger. Stillingene er hovedsakelig brukt til transportstøtte ved frakt av vindturbiner til vindkraftanlegg på Fosen og Hitra.
Politiloven § 1 fastslår at Staten skal sørge for den polititjeneste som samfunnet har behov for.
I tilfeller som de ovennevnte er imidlertid utbygger pålagt å betale for politiets transportstøtte, og privat finansiering av slike tjenester er derfor innenfor loven. Dersom politiet mottar ekstern finansiering for polititjenester som ikke er relatert til transportstøtte, kan dette imidlertid bryte med politilovens prinsipp om at det er staten som skal sørge for polititjenester.
På spørsmål fra NRK om finansieringen har ført til en styrking av politikorpset i Trøndelag, betalt av vindkraftutbyggingen, svarer politimesteren følgende: «Det er tatt inn folk på korttidskontrakter. Den overskuddsressursen som ikke er brukt direkte på transport, er brukt i annen polititjeneste.» Svaret kan forstås som at pengene Vestas har betalt politiet, har gått til andre ting enn lovpålagt transportstøtte.
De siste årene har vindkraftutbygging som ødelegger naturmiljøet møtt økende motstand fra lokalbefolkningen. Mange steder, også i Trøndelag, har befolkningen i flere tilfeller vært kritiske til hvordan politiet blir brukt for å hindre fredelige protester mot vindkraftutbygging. I Trøndelag uttrykte vindkraftmotstandere til NRK stor misnøye med at politiet mottar finansiering fra en privat leverandør i vindkraftutbygginger.
Også politimester Moe vedgikk overfor NRK at
«betaling fra vindkraftutbyggere kan være kontroversielt, slik konflikten om vindkraftutbygging har utviklet seg».
Bekymringen om at utbyggere og private leverandører i kontroversielle vindkraftutbygginger finansierer politiet i områder der politiet også står for ordensvern overfor fredelige vindkraftprotester, er altså ikke begrenset til det rent juridiske. Det er derfor ønskelig at statsråden også gir sitt syn på bekymringen om hvorvidt slik finansiering er forsvarlig eller ikke og om den kan ramme tilliten til politiet.