Skriftlig spørsmål fra Åsunn Lyngedal (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:322 (2020-2021)
Innlevert: 01.11.2020
Sendt: 02.11.2020
Besvart: 10.11.2020 av næringsminister Iselin Nybø

Åsunn Lyngedal (A)

Spørsmål

Åsunn Lyngedal (A): Er statsråden kjent med vurderingene gjort av RGF i brev av 18. september 2020, og hvordan har brevet påvirket statsrådens vurdering av å holde tilbake 400 av 500 mill. kroner i tilskudd til pakkereiseselskapene vedtatt av Stortinget i RNB og vurderingen av at GIEK ikke kunne bidra til å garantere overfor RGF?

Begrunnelse

Det vises til statsrådens svar av 22.okt der hun avviser behovet for at staten hjelper reisearrangører med å stille garanti til Reisegarantifondet. Dette står i sterk motstrid til brev fra RGF til BFD av 18. september som er omtalt i DN 31. oktober. I DN framgår det at forsikringsselskapene som har stilt garantier nå sier opp disse i forkant av at selskapene har ny frist for fornyet garanti 1. des. Videre sies det:

«Pakkereiseselskapene kan stille garanti selv med egne midler eller søke om garanti hos banker. «Det førstnevnte er uaktuelt for nærmest samtlige medlemmer, da de har vært uten omsetning i seks måneder. Det sistnevnte anses som utfordrende» «Virkningene er meget alvorlige for de arrangører det gjelder. Vi opplever at nærmest samtlige garantister nekter å utstede nye garantier, da dette øker deres eksponering. Dette betyr at vi kommer til å oppleve en bølge av konkurser, ev. oppsigelser, ultimo 2020», skriver fondets daglige leder.
Mange av selskapene har tæret på egenkapitalen og økt lånebelastningen i tiden med refusjoner til kunder samtidig som de ikke har fått refusjoner fra sine leverandører. Dette var årsaken til at Stortinget vedtok en tilskuddsordning på kr 500 mill. i tillegg til regjeringens låneordning ved revidering av statsbudsjettet i juni.

«IN forvalter tilskudds- og låneordningen på vegne av NFD og opplyser til DN i september: «Det kan gis inntil 80 prosent støtte. I den første tildelingen er det gitt 20 prosent tilskudd og evt. resterende i lån. Vi har mottatt 181 søknader om tilskudd innen ordningen til pakkereiseaktører per 17. september. 95,9 millioner kroner er gitt i tilskudd. Innovasjon Norge avventer en beslutning om hva som videre skal skje med ordningen.»

Opplysningene fra RGF gir grunn til å stille spørsmålstegn ved beslutningen om det allikevel ikke skulle være behov for tilskuddsordningen på 500 mill som Stortinget vedtok. Når RGF skal anslå risikoen ved å stille statlig garanti mener de at de største reiseselskapene vil overleve. Det betyr at inntil 60 % av reisearrangørene står i fare for å gå konkurs uten statlig garanti. Det stemmer for øvrig godt med informasjonen reisearrangørene selv gir. En statlig garanti gjennom GIEK ville sikret at reisearrangørene hadde en realistisk mulighet til å fortsette sin virksomhet.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Jeg er kjent med brevet fra Reisegarantifondet til Barne- og familiedepartementet 18.9.2020. Jeg kan forsikre om at brevet ikke har innvirket på tidsplanen for utbetalinger av tilskudd fra Innovasjon Norge, og det holdes ikke tilbake midler fra ordningen. Videre utbetalinger av tilskudd følger Stortingets vedtak, jf. Innst. 19 S (2020-2021). Ifølge vedtaket skal det deles ut tilskudd til pakkereisearrangører i en andre fordelingsrunde slik at tilskuddene samlet utgjør 40 pst. av det dokumenterte grunnlaget. Søkerne hadde opprinnelig frist til 15. september for å levere dokumentasjon på tilbakebetaling til kunder, men det ble vurdert som rimelig å gi utsatt frist til 13. oktober til søkere som ikke hadde levert innen fristen. Det har deretter vært nødvendig å gjøre nye beregninger. Dette er bakgrunnen for at andre fordelingsrunde foreløpig ikke er utbetalt. Innovasjon Norge mottar i disse dager oppdatert oppdragsbrev om bl.a. denne ordningen, og vil da kunne utbetale andre runde av tilskudd.
Brevet fra Reisegarantifondet inngikk i kunnskapsgrunnlaget for vurderingen av hvorvidt staten bør ta en rolle som garantist for pakkereiseselskapene. Jeg har et godt samarbeid med barne- og familieministeren når det gjelder pakkereiser. Vi er både opptatt av forbrukernes rettigheter og å sørge for at næringsdrivende kan drive virksomhet. Jeg viser i denne forbindelse også til mitt svar på spørsmål nr. 143 til skriftlig besvarelse, sendt til Stortinget 22. oktober, hvor mine betenkeligheter rundt en rolle for GIEK som garantist overfor pakkereiseselskapene fremgår. Når smittesituasjonen er en annen, og folk både kan og vil reise på ferie igjen, så vil det med stor sannsynlighet også bli enklere for pakkereisearrangørene å kunne få stilt garantier, melde seg inn i Reisegarantifondet og selge pakkereiser.
Regjeringen har satt i verk en rekke tiltak for å støtte reiselivsnæringen. Likevel medfører omsetningssvikt at faren for konkurs blant pakkereisearrangører er betydelig.
Dersom omfanget av konkurser blir stort, er det en risiko for at Reisegarantifondet ikke klarer å dekke kravene fra de reisende som omfattes av reisegarantiordningen. I tilleggsnummeret til statsbudsjettet for 2021 foreslår derfor regjeringen 100 millioner kroner i tilskudd til Reisegarantifondet, for å sikre at fondet kan møte sine forpliktelser overfor de reisende i 2021. Reisegarantifondet har også opplyst at pandemien har medført en svært stor økning i saksmengde. Regjeringen foreslår derfor også et ettårig tilskudd på 4 millioner kroner til økt saksbehandlingskapasitet i Reisegarantifondet.
På bakgrunn av hvordan smittesituasjonen har utviklet seg den senere tiden har regjeringen i dag også foreslått nye tiltak for næringslivet som helhet.
Vi følger tett med på utviklingen innenfor pakkereisebransjen, reiselivet og næringslivet for øvrig og vurderer løpende behovet for tiltak.