Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:333 (2020-2021)
Innlevert: 02.11.2020
Sendt: 02.11.2020
Besvart: 06.11.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): På vegne av en butikksjef i mitt område, tillater jeg meg å stille spørsmål om man er trygge på at bruken av munnbind vil få ned smittespredningen, og om man har undersøkt hvordan situasjonen fungerer i praksis i butikker og på ulike type offentlige steder?

Begrunnelse

Spørsmålet stilles på bakgrunn av en henvendelse og innspill jeg har fått fra en butikksjef i Nannestad. Hun møter hundrevis av mennesker hver dag i sin jobb i butikk, og viser til opplevelser med mye feilbruk og adferd som skitner til munnbindene. Hun viser til at folk bruker engangs munnbind flere ganger, og at munnbindene ofte kan være synlig møkkete etter å være plassert i lommer og andre steder eller å være plassert under haka, på hodet som solbrille, osv.
Vi deler alle samme mål om å begrense smittespredningen mest mulig i denne vanskelige pandemien vi opplever, og det norske folk har godtatt de mest inngripende tiltak i fredstid for å oppnå dette målet. Det er imidlertid viktig at vi også tar de kritiske spørsmålene om tiltakene på alvor, og svarer de som har legitime bekymringer om den smittevernmessige effekten av munnbindbruk er dokumentert.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Munnbind anbefales i situasjoner med høyt smittepress og hvor det er vanskelig å holde avstand. Bruk av munnbind skal komme i tillegg til, men ikke erstatte andre tiltak. De viktigste tiltakene for å hindre smitte med koronavirus er å holde avstand til andre, praktisere god hånd- og hostehygiene og holde seg hjemme ved sykdom.
Jeg deler bekymringen rundt feilbruk og gjenbruk av munnbind, som vil kunne gi redusert smitteforebyggende effekt. Munnbind kan brukes i de situasjonene der det ikke er mulig å opprettholde anbefalt avstand. Hovedhensikten er å hindre at personer som er smittsomme, men som ikke har symptomer og dermed ikke holder seg hjemme, sprer viruset til andre. Dette kalles kildekontroll. For å oppnå det må munnbindet dekke godt rundt munn og nese, og ha minst mulig lekkasje rundt kantene. Brukes munnbindet feil eller at munnbindet ikke har tilstrekkelig filtreringsevne, vil det ha mindre eller ingen reduserende virkning på spredning. Medisinske munnbind har en høy, og dokumentert filtreringsevne. De færreste produsenter av tøymunnbind har testet filtreringsevnen til munnbindene sine. Vi vet derfor ikke om eller i hvilken grad de reduserer smittespredning. Folkehelseinstituttet anbefaler at tøymunnbind oppfyller kravene utarbeidet i et europeisk avtaledokument med kvalitetskrav for tøymunnbind til bruk i det offentlige rom, inkludert filtreringsevne.
Munnbind kan også gi beskyttelse til den som bruker munnbindet. Da er det også viktig at det dekker godt, har god filtreringsevne, at det ikke blir fuktig eller tilskitnet (gjenbruk, håndtering og oppbevaring av brukte munnbind kan medføre at munnbind blir tilskitnet) og har minst mulig lekkasje. Korrekt bruk er derfor viktig.
Folkehelseinstituttet har informasjon om bruk av munnbind på flere språk – plakater og informasjonsark.
Det finnes dokumentasjon for at munnbind kan ha beskyttende effekt mot spredning av luftveisinfeksjoner i samfunnet, men resultatene varierer. FHIs anbefaling bygger på dokumentert og antatt effekt av munnbind, uønskede effekter, og gjennomførbarhet, og på en helhetlig vurdering av effekt når smitterisikoen varierer. Det er usikkert hvor stor effekt tiltaket har, men Folkehelseinstituttet regner med at hvis alle som kan bruker munnbind i situasjoner der det er umulig å holde avstand vil smittespredningen reduseres i områder med en større epidemi.