Skriftlig spørsmål fra Solfrid Lerbrekk (SV) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:344 (2020-2021)
Innlevert: 03.11.2020
Sendt: 03.11.2020
Besvart: 10.11.2020 av arbeids- og sosialminister Henrik Asheim

Solfrid Lerbrekk (SV)

Spørsmål

Solfrid Lerbrekk (SV): Regjeringen kunne 03.11.2020 melde at økt sats på dagpenger forlenges ut mars 2021 som følge av en dramatisk forverring i smittesituasjonen.
Hva er begrunnelsen for å ikke gjeninnføre og forlenge andre sosiale ordninger, som lavere inntektsgrense for å motta dagpenger og forlengelse av maksimaltid på dagpenger og AAP?

Begrunnelse

Stortinget fikk i vår gjennom flere sosiale ordninger i krisepakkene som skulle sørge for at permitterte, arbeidsløse og syke skulle ha økonomisk trygghet gjennom krisen. Den 31. Oktober avviklet regjeringen flere av de sosiale ordningene, som lavere inntektsgrense for å komme inn i dagpengeordningen og forlengelse av maksimal ytelsesperiode på dagpenger og arbeidsavklaringspenger. Regjeringen kunne 3. november melde at den økte satsen på dagpenger forlenges ut mars 2021 som følge av at smittesituasjonen de siste ukene er kraftig forverret de siste ukene. Dersom andre ordninger ikke gjeninnføres og forlenges vil dette kunne ramme de som ikke kommer inn i dagpengeordningen som følge av for lav inntekt og de som går mot makstid på dagpenger. Den forverringen i smittesituasjonen som vi har sett de siste ukene vil også ramme mottakere av arbeidsavklaringspenger som ikke vil ha mulighet til å bli ferdig avklart som følge av smittesituasjonen.

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: Omfanget av smitte har økt kraftig i Norge den siste tiden, og det er innført nye tiltak på nasjonalt og regionalt nivå for å stoppe spredningen. Regjeringen har vært tydelige på at vi fortløpende vurderer situasjonen for å sikre at ordningene våre er godt tilpasset utviklingen.
Et godt tilpasset dagpengeregelverk må balansere hensyn til inntektssikring mot behovet for et velfungerende arbeidsmarked med høyt arbeidstilbud og god bruk av arbeidskraften.
De midlertidige særreglene som ga utvidede dagpengerettigheter, var hensiktsmessige i en
situasjon der inngripende smitteverntiltak, mange permitteringer og lav etterspørsel etter arbeidskraft betydde at det var få jobbmuligheter og stort behov for inntektssikring.
Arbeidsledigheten gikk markert ned i sommer etter toppen i april, og har fortsatt å falle gjennom høsten. Selv om målrettet styrking av smitteverntiltak kan få negative konsekvenser i noen bransjer eller områder, forventes det ikke en ny økning i ledigheten av en størrelsesorden som vi så i mars og april. Utsiktene fremover tilsier at hensynet til mobilitet i arbeidsmarkedet, tilgang på arbeidskraft for virksomheter og gode insentiver til arbeid nå kan tillegges større vekt enn før sommeren. I møtet med ny økning i omfanget av smitte og nødvendige smitteverntiltak, er det likevel hensiktsmessig å videreføre enkelte av de midlertidige ordningene noe lenger.
En del av de som fortsatt er permittert eller ledige, risikerer å ikke komme tilbake i arbeid de første månedene. Det er blant annet en følge av at det har vært nødvendig å forsterke smitteverntiltakene i møtet med økende smittespredning i oktober og november. Nå som usikkerheten har økt mener regjeringen det er riktig å videreføre perioden med økt sats noe, slik at spesielt dagpengemottakere i yrker med lav lønn og mange deltidsstillinger beholder en større andel av inntekten sin.
Jeg vil også vise til at regjeringen har foreslått å forlenge ordningene med utvidet rett til omsorgspenger og sykepenger. Dette er målrettede virkemidler i den situasjonen vi nå står i, med utsikter til økt sykefravær på grunn av sykdom og karantene.
Så langt kan vi forvente at det i hovedsak er de som allerede er ledige som må vente enda en stund på å komme tilbake i arbeid, mens det i mindre grad vil være en økning i tilgangen av nye ledige. Mange som i vår fikk innvilget dagpenger etter de midlertidige særreglene, har hatt perioder tilbake i jobb i løpet av sommeren og høsten, og vil kunne gjenoppta dagpengeperioden uten at kravet til minsteinntekt prøves på nytt. Endringen i kravet til minsteinntekt får dermed ikke betydning for disse.
Selv om arbeidsledigheten er noe høyere enn før krisen, ventes den å falle ytterligere, og det er mye bevegelse i arbeidsmarkedet. Det gir muligheter også for de som går ut dagpengeperioden de neste månedene. De som fikk innvilget dagpenger i mars 2020 for 52 uker vil ha dagpenger til mars 2021.
Tiltaket om forlengelse av stønadsperioder for arbeidsavklaringspenger ble avviklet fra og med 1. november. Årsaken til forlengelsen i vår, var at store ressurser i Nav ble omprioritert til å behandle dagpengesøknader. Bakgrunnen for at denne forlengelsen ikke videreføres, er at kapasiteten i Arbeids- og velferdsetaten nærmer seg en normalsituasjon. Personer som var inne i ordningen før 1. november 2020 blir ikke berørt av avviklingen. Jeg følger situasjonen tett, og vurderer fortløpende behovet for tiltak som kan avhjelpe konsekvensene av virusutbruddet.