Skriftlig spørsmål fra Eigil Knutsen (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:354 (2020-2021)
Innlevert: 04.11.2020
Sendt: 05.11.2020
Rette vedkommende: Arbeids- og sosialministeren
Besvart: 10.11.2020 av arbeids- og sosialminister Henrik Asheim

Eigil Knutsen (A)

Spørsmål

Eigil Knutsen (A): Hvilke tiltak har regjeringen iverksatt for å sikre at den grunnlovfestede foreningsfriheten blir opprettholdt i forbindelse med Wizzairs inntreden på det norske flymarkedet 5. november?

Begrunnelse

Norge er bundet av den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK). Det følger av både EMK og den norske grunnloven at man har foreningsfrihet - altså en rett til å ta del i fagforeningsarbeid som brukes som eksempel i Grunnloven.
Som følge av bestemmelsene i Grunnloven og EMK har staten en såkalt sikreplikt. Sikreplikten er to-dimensjonal, noe som innebærer at staten selv skal aktivt avstå fra å bryte rettsreglene, men også aktivt forhindre at andre aktører bryter de samme rettsreglene.
Flyselskapet Wizzair starter denne uken opp med flyruter i Norge. Gjennom flere uttalelser i norske medier har deres toppsjef tydelig kommunisert at organisering i fagforeninger er uønsket i selskapet.
Dersom det legges til grunn at Wizzair ikke opprettholder foreningsfriheten, og dette er kjent for staten (Solberg støtter boikott av Wizz Air - E24.no 14.10.20), er det betimelig å spørre om staten har en aktivitetsplikt til å forhindre selskaper i å krenke foreningsfriheten.

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: Regjeringen er opptatt av at alle arbeidstakere som utfører arbeid i Norge skal ha ryddige og seriøse arbeidsforhold.
Det er ikke tvil om at norsk rett sikrer arbeidstakernes rett til å organisere seg. Prinsippet om foreningsfrihet er, som representanten nevner, slått fast i Grunnloven, og følger også av Den europeiske menneskerettskonvensjon som er gjort gjeldende som norsk lov gjennom menneskerettsloven.
Myndighetene sørger blant annet for regler og rammeverk på området og gode ordninger for mekling og tvisteløsning ved uenighet mellom partene. Arbeidstvistloven etablerer blant annet et regelverk og institusjoner som legger til rette for forhandlinger mellom arbeidsgiver og fagforeninger om inngåelse av tariffavtale. Det kan også nevnes at arbeidsmiljøloven forbyr diskriminering på grunn av medlemskap i arbeidstakerorganisasjon. Klager om brudd på denne bestemmelsen kan bringes inn for Diskrimineringsnemnda. Eventuelle påstander om brudd på organisasjonsfriheten i konkrete saker må for øvrig generelt behandles av det ordinære rettsapparatet.