Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:364 (2020-2021)
Innlevert: 06.11.2020
Sendt: 09.11.2020
Besvart: 16.11.2020 av forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Universitetet i Bergen (UiB) åpnet 13. oktober Alrek helseklynge, byggetrinn 3. Norges behov for flere helsepersonell og utdanningstilbud for disse er godt kjent. Det er tatt initiativ til å etablere kiropraktorutdanning ved UiB i tilknytning til helseklynga, men departementet har ikke fulgt dette videre opp.
Hvilke initiativ og prosjekt kan UiB gå videre med tilknyttet helseklynga, og hvilke muligheter har ny kiropraktorutdanning dersom statsråden ikke kan avklare om det vil bli gitt støtte til den?

Begrunnelse

Viser til Dokument nr. 15:2778 (2019-2020).

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: Kunnskapsdepartementet ba i 2017 Universitetet i Oslo (UiO) og Universitetet i Bergen (UiB) om å utarbeide en modell for en nasjonal kiropraktorutdanning, med alternativer for kapasitet og kostnader ved å etablere en slik utdanning. Kunnskapsdepartementet mottok høsten 2017 utredningen fra UiB, og deretter oppdaterte forutsetninger og budsjett i 2019, som viste både de kortsiktige og langsiktige investerings- og driftskostnadene ved å etablere en femårig kiropraktorutdanning og et tverrfaglig forskningsmiljø på muskel- og skjeletthelse.
Universitetet i Bergen har pekt på et behov for etablering av en 5-årig kiropraktorutdanning med 20 studenter per kull. Universitetet anslår at det trengs tre år for å etablere utdanningen før studentene kan starte. De samlede kostnadene vil variere fra år til år i en planleggings- og opptrappingsperiode på ni år, og utgjør ifølge UiBs siste overslag for hele niårsperioden totalt om lag 380 mill. kroner. Av disse vil kostnader til prosjektering av utdanningen, ifølge universitetet, alene koste 11 mill. kroner i løpet av de første tre årene. UiB forutsetter at studieprogrammet innplasseres i finansieringskategori A. Når planleggings- og opptrappingsperioden på ni år er over, vil beregnet årlig bevilgning over Kunnskapsdepartementets budsjett for 20 studieplasser i finansieringskategori A utgjøre ca. 46 mill. kroner (2020-satser), inkludert den resultatutsatte delen av bevilgningen for studiepoeng og kandidater som kommer to år etter at slik produksjon er rapportert inn.
Statlige universiteter og høyskoler er forvaltningsorganer med særskilte fullmakter og betydelig autonomi. Samtidig er de rammefinansierte, noe som også gir institusjonene et handlingsrom for å prioritere områder og tiltak for å nå de nasjonale målene og de virksomhetsmålene de selv setter. Universitetet i Bergen avgjør altså selv hvilke initiativ eller prosjekter knyttet til Alrek helseklynge de ønsker å gå videre med.
Ett av de nasjonale målene som universitetene og høyskolene har ansvar for å følge opp, er god tilgang til utdanning. I tråd med dette har de også et ansvar for å dimensjonere studietilbudene sine innenfor gjeldende rammebevilgninger, i lys av endringer i kompetansebehov og etterspørsel etter studietilbud. Universitetet i Bergen har som universitet fullmakt til selv å akkreditere studietilbud. Det er ikke noe regelverk som hindrer universitetet å etablere kiropraktorutdanning innenfor deres egen ramme. Det er så langt ikke funnet rom for finansiering av kiropraktorutdanning over statsbudsjettet.
Jeg vil samtidig påpeke at regjeringen vurderer det nasjonale behovet for kompetanse og eventuell økning av studieplasser i de årlige budsjettprosessene. Økte bevilgninger for å opprette kiropraktorutdanning sees i slike vurderinger i sammenheng med andre utdanninger med økt bevilgningsbehov, jf. flertallets merknad i Innst. 11 S (2019-2020). Regjeringen har i forbindelse med utbruddet av covid-19 i revidert nasjonalbudsjett for 2020 styrket utdanningskapasiteten i helse- og sosialfagutdanningene med om lag 1 100 studieplasser. I prioriteringen av studieplasser har regjeringen lagt vekt på hvilke personellgrupper samfunnet særlig har behov for, og der utdanningsinstitusjonene raskt kunne øke kapasiteten i utdanningene. En forutsetning for tildelingen var at studieplassene skulle etableres allerede høsten 2020.