Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:377 (2020-2021)
Innlevert: 08.11.2020
Sendt: 09.11.2020
Besvart: 16.11.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Kulturbransjen og alle som lever av og gir liv til kultur, idrett, frivillighet og opplevelser, rammes igjen av svært strenge smitteverntiltak.
Hvordan vil statsråden sikre en bærekraftig økonomi for alle de som nå nok en gang må stoppe aktivitet og få store inntektstap som en følge av myndighetenes smittevernpålegg, blant frivillige lag og foreninger, i idretten og ikke minst i hele verdikjeden som utgjør kulturbransjen, herunder alle underleverandører, eventbransjen, vaktselskap og de som leier ut lokaler, telt, utstyr med mer?

Begrunnelse

Torsdag 5.11.20 kom regjeringen med de strengeste smitteverntiltakene siden Mars, og Oslo og Bergen fulgte opp med svært strenge tiltak 6.11.20. Målet er sosial nedstengning i flere uker, og det er grunn til å tro at smitteverntiltakene vil måtte vare lenger enn dette.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Smitteverntiltakene etter utbruddet av covid-19 har fått store konsekvenser for kultur-, frivillighets- og idrettssektoren. Aktørene på disse områdene var blant de første som måtte stenge ned og avbryte sin aktivitet, og er trolig også blant de siste som kan gjenoppta normal virksomhet. I denne situasjonen har det vært behov for mange og sterke tiltak. Regjeringen var raskt ute med å etablere kompensasjonsordninger direkte rettet mot sektoren og har fulgt opp med nye tiltak, justeringer og tilpasninger underveis.
Støtten til frivillige organisasjoner fra ordninger under ulike departementer bidrar til å gi økonomisk forutsigbarhet og fleksibilitet for planlegging og gjennomføring av aktivitet. Regjeringen ble derfor raskt enige om en praksis der organisasjonene kan beholde statlige tilskudd, og tilskuddsforvalterne skal søke å finne fleksible løsninger i dialog med organisasjonene.
I kompensasjonsordningene for frivilligheten og idretten har det siden 12. mars blitt utbetalt over 1,3 milliard kroner til over 8 000 søkere. Hovedandelen av disse er mindre lag og foreninger med en svært sårbar økonomi. Etter at ordningen ble utvidet til å omfatte flere typer inntekter og arrangement er hovedinntrykket at den treffer sektoren godt. Ordningen er nå forlenget ut året og Lotteri- og stiftelsestilsynet vil videreføre praksisen med løpende utbetalinger. Det betyr at frivillige lag og foreninger, inkludert idretten, kan søke om kompensasjon for tap som følge av strengere smitteverntiltak. Samlet er det bevilget 2,87 milliard kroner til kompensasjonsordningene for frivilligheten og idretten.
I den første perioden med kompensasjonsordningen for kultursektoren, var den rettet mot arrangører, mens den i påfølgende perioden i tillegg innlemmet underleverandører. Fra 12. mars til 1. september ble det bevilget 1,25 mrd. kroner til kompensasjonsordningen.
For perioden 1. september – 31. desember er det bevilget ytterligere 900 mill. kroner til stimulerings- og kompensasjonsordninger for kultursektoren. Stimuleringsordningen som ble vedtatt i Stortinget 19. oktober har som formål å stimulere til at de ordinære mekanismene og transaksjonene mellom aktører i næringskjeden kommer i gang igjen. Intensjonen er at underleverandørene skal engasjeres og honoreres på vanlig vis. Hele næringskjeden skal nyte godt av ordningen, ved at arrangørene settes i stand til å gjennomføre arrangementer og betale sine leverandører, herunder også vaktselskap, eventbransjen og utleiere av lokaler og utstyr.
Videre har vi kompensasjonsordningen som underleverandører kan søke på selvstendig grunnlag. Med underleverandører menes her aktører innenfor lys, lyd, bilde og rigg, artister, management, booking og filmdistributører som leverer tjenester eller innhold til et kulturarrangement, og aktører som leier ut lokaler der det skal gjennomføres et kulturarrangement.
Etter at smittesituasjonen har blitt mer alvorlig fra november tar vi sikte på å utvide kompensasjonsordningen til å gjelde arrangementer som blir avlyst som følge av alle offentlige pålegg, ikke bare statlige. Hvis vi skal ha en kultursektor i ypperste verdensklasse også etter pandemien, må vi være sikre på at vi har med oss alle ledd.