Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:378 (2020-2021) Innlevert: 08.11.2020 Sendt: 09.11.2020 Besvart: 18.11.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie
Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Kan de nye redningshelikoptrene av typen SAR Queen lande og levere pasienter til sykehuset i Telemark, sykehuset i Arendal, eller noen av de andre sykehusene helikoptrene til Norsk Luftambulanse hovedsakelig/oftest flyr til med pasienter fra Telemark og Agder?
Bent Høie: Den oppgraderingen vi nå gjør av redningshelikoptertjenesten innebærer at vi får helikoptre med en helt annen marsjfart og evne til å operere under dårlig vær enn dagens helikoptre. Dette vil bety at man både kan gjennomføre redningsoppdrag raskere, og at man raskere kan transportere eventuelle pasienter til sykehus. De nye redningshelikoptrene (AW101 - SAR Queen) er et vesentlig løft for landets redningstjeneste, og en klar styrking også av vår luftambulansekapasitet. De nye helikoptrene har bedre plass til å behandle ombord og bedre medisinsk utstyr. Som følge av krav til lengre rekkevidde og lastekapasitet har de nye helikoptrene høyere vekt og gir mer rotorvind enn dagens helikoptre (Sea King). Dette gjør det nødvendig å tilpasse helikopterlandingsplasser ved enkelte norske sykehus. Dette kan innebære begrensede tilpasninger eller mer omfattende tiltak, f.eks. etablering av helt nye landingsplasser. Det er opprettet en avtale og en styringsgruppe mellom Justis- og beredskapsdepartementet ved anskaffelsesprosjektet for nye redningshelikoptre (NAWSARH) og Sykehusbygg HF for vurdering, prosjektering og gjennomføring av tilpasninger. De regionale helseforetakene og Luftambulansetjenesten HF deltar i styringsgruppen. De nye helikoptrene skal kunne lande ved de samme sykehusene som Sea King lander i dag, eventuelt andre steder etter avtale med helseforetakene. Arbeidet med vurdering av behov og løsninger for landingsplassene pågår nå. Det er Oslo universitetssykehus HF, på Ullevål og Rikshospitalet, som har regional og nasjonal akuttberedskap for Helse Sør-Øst. Helikopterlandingsplassene på disse to sykehusene vil bli oppgradert til å ta imot de nye redningshelikoptrene. Helse Sør-Øst RHF har informert meg om at de nye redningshelikoptrene normalt ikke skal lande ved regionens øvrige sykehus. Dette gjelder da også sykehuset i Telemark og sykehuset i Arendal. Skulle det likevel oppstå behov for å gå ned med redningshelikoptrene til disse sykehusene, så vil man kunne bruke andre landingsplasser og overføre pasienten til bilambulanse eller ambulansehelikopter for videre transport til mottakende sykehus.Jeg vil avslutningsvis presisere at vanlige ambulansehelikoptre normalt kan lande i nærheten av alle sykehus i regionen, og det er også disse som håndterer de fleste akuttoppdragene i luftambulansetjenesten.