Skriftlig spørsmål fra Ole André Myhrvold (Sp) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:383 (2020-2021)
Innlevert: 08.11.2020
Sendt: 09.11.2020
Besvart: 16.11.2020 av kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup

Ole André Myhrvold (Sp)

Spørsmål

Ole André Myhrvold (Sp): Vil statsråden sørge for at en slik helsekonsekvensutredning som Moss kommune ber om blir gjennomført og er en del av beslutningsgrunnlaget før avgjørelse i saken fattes?

Begrunnelse

Det er vedtatt at endelig avgjørelse for fremtidig hensettingsplass for tog i Mosse-regionen på Østfoldbanen skal avgjøres ved såkalt statlig plan.
I folkehelseloven heter det: § 11.Helsekonsekvensutredning

«Kommunen kan pålegge den som planlegger eller driver virksomhet, eller den ansvarlige for forhold ved en eiendom, for egen regning å utrede mulige helsemessige konsekvenser av tiltaket eller forholdet. Slik utredning kan bare kreves dersom ulempene ved å foreta utredningen står i rimelig forhold til de helsemessige hensyn som tilsier at forholdet utredes.»

I møte i utvalg for Landbruk, Samferdsel, Natur og Miljø i Moss kommune den 7. oktober ble det formulert følgende anmodning til Kommunal og moderniseringsdepartementet:

«Landbruk, samferdsel, natur og miljø viser til tidligere oversendte høringsinnspill fra Moss kommune. Bane Nor har ikke svart ut kommunens spørsmål knyttet til folkehelse og viser til at fagtemaet er belyst indirekte gjennom silingsrapporten. Utvalget ber Moss kommune om å henstille Kommunal- og moderniseringsdepartementet til å gjennomføre en helsekonsekvensvurdering, jf. Fokehelseloven §11 før planprogram for togparkering i Mosseregionen vedtas.»

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: Kommunal- og moderniseringsdepartementet har mottatt Bane NOR sitt forslag til planprogram for hensettingsanlegg i Mosseregionen for fastsetting. Ved fastsettelse av planprogrammet, vil departementet også beslutte hvilket lokalitetsalternativ det skal utarbeides statlig reguleringsplan for. Som kjent tilrår Bane NOR alternativet på Gon ved Halmstad i Moss kommune. Tilrådningen er gjort på bakgrunn av utredningene som er gjennomført, og vurderinger av prissatte og ikke-prissatte konsekvenser.
Departementet har mottatt henvendelsen fra Moss kommune, hvor kommunen ber om at det gjennomføres en helsekonsekvensutredning etter folkehelseloven. En beslutning om å pålegge en slik helsekonsekvensutredning må eventuelt kommunen selv gjøre som lokal helsemyndighet, og den vil ikke være en del av departementets behandling av planen etter plan- og bygningsloven.
Utredning av relevante helsemessige virkninger etter plan- og bygningsloven skal i utgangspunktet ivaretas gjennom konsekvensutredningen som er utført som en del av arbeidet med reguleringsplanen, i henhold til forskrift om konsekvensutredninger. Bane NOR har utredet fem aktuelle lokaliteter som en del av planarbeidet. Utredningene er gjort i tråd med bestemmelsene i forskrift om konsekvensutredninger og etter standard metodikk. Virkninger for folkehelsen er vurdert under andre utredningstemaer, og konsekvensene som er avdekket er beskrevet i beslutningsgrunnlaget som departementet har til behandling.
Dette gjelder bl.a. temaer som friluftsliv, støy og påvirkning på nærmiljøet, by- og bygdeliv. En egen utredning etter folkehelseloven vil normalt ikke være nødvendig i saker som behandles etter forskrift om konsekvensutredninger.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet vurderer nå forslag til planprogram med tilhørende utredninger og innkomne høringsinnspill, herunder fra de berørte kommunene. I dette arbeidet har vi dialog med berørte departementer. Det er viktig for meg at alle synspunkter og interesser kommer frem, som grunnlag for departementets behandling av saken. Hensynet til folkehelse vil inngå i vurderingene. Dersom det viser seg å være behov for et bedre kunnskapsgrunnlag for å kunne fastsette planprogrammet og ta en beslutning om lokalisering, kan det være aktuelt å be om tilleggsutredninger etter forskrift om konsekvensutredninger. For øvrig vil konsekvensutredningen bli oppdatert for det valgte alternativet i arbeidet med statlig reguleringsplan. Uavhengig av valg av alternativ, vil det måtte legges vekt på å skjerme hensettingsanlegget mot omgivelsene, og å redusere lokale ulemper av tiltaket.