Skriftlig spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til finansministeren

Dokument nr. 15:386 (2020-2021)
Innlevert: 08.11.2020
Sendt: 09.11.2020
Besvart: 16.11.2020 av finansminister Jan Tore Sanner

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Hvordan mener statsråden at en eventuell sammenslåing mellom Nets og italienske Nexi vil kunne påvirke elektroniske betalingstjenester i Norge, mener statsråden at samfunnskritiske finansielle funksjoner bør eies og driftes fra Norge eller mener statsråden det er likegyldig om disse eies og/eller driftes fra Norge, Italia, India eller Kina?

Begrunnelse

Finansielle tjenester er samfunnskritisk virksomhet. BankID er blant funksjonene Finanstilsynet har fremhevet som samfunnskritiske i forbindelse med koronapandemien.
DN meldte 2. november at den nordiske betalingsformidleren Nets forhandler med italienske Nexi om en sammenslåing. Nets leverer en rekke elektroniske betalingstjenester, inkludert BankID og BankAxept. Dersom fusjonen blir noe av, blir Nets innlemmet i Nexi, og aksjonærene for aksjer i det italienske selskapet. Nets har i dag rundt 3.000 ansatte, mens Nexi har 3 500.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Nets A/S er et dansk konsern som bl.a. er eid av Hellman & Friedman, et amerikansk investeringsfond. Nets har virksomhet innen betalingsløsninger i flere land. I Norge er konsernet en sentral tjenesteleverandør bl.a. til den norske betalingsinfrastrukturen og til en rekke banker. Nets har konsesjon til å drive betalingstjenester fra danske myndigheter og driver virksomhet i Norge etter reglene i finansforetaksloven kapittel 5 om filialer av selskaper etablert i andre EØS-stater. Virksomheten til selskapet vil være underlagt virksomhetsregler basert på betalingstjenestedirektivet uavhengig av om selskapet er etablert i Norge, Danmark eller Italia.
Nets solgte i 2019 sin såkalte konto-til-konto-virksomhet til Mastercard, og med det bl.a. driften av det norske interbanksystemet NICS (på vegne av Bits AS, den norske bank-næringens infrastrukturselskap) og regningsbetalingstjenester til mange norske banker. Den gjenværende delen av Nets’ virksomhet er hovedsakelig knyttet til kortbaserte tjenester, og omfatter i Norge bl.a. drift av BankAxept- og BankID-systemene. I tillegg er Nets fortsatt driftsleverandør for en del av konto-til-konto-virksomheten som er solgt til Mastercard.
Nexi er et italiensk selskap som spesialiserer seg innen betalingsløsninger. Nets og Nexi har varslet at de har innledet forhandlinger med sikte på å gjennomføre en fusjon. Nets opplyser i en pressemelding 2. november at fusjonen forventes å skje gjennom utveksling av aksjer, hvor Nets sine eksisterende aksjonærer forplikter seg til å forbli aksjonærer i det nye selskapet i en lengre periode.
Et eventuelt sammenslått selskap av Nets og Nexi vil som nevnt bl.a. forestå driften av BankAxept. Den såkalte kildekoden for BankAxept-systemet eies også av Nets, men det er etablert avtaler som skal sikre norske bankers tilgang til systemet. Vipps AS, som eier tjenesten og har ansvaret for driften av BankAxept, er dessuten pålagt å ha beredskapsplaner for ulike hendelser, herunder hendelser som påvirker driftsleverandøren Nets. Det samme gjelder BankID-systemet, som Vipps også eier og har ansvaret for. Kildekoden for BankID eies dessuten av Bits/Vipps, og dette systemet berøres derfor i mindre grad av endringer i Nets.
Banker og andre foretak under tilsyn som har satt ut drifts- og IKT-oppgaver til under-leverandører, må etterleve reglene om utkontraktering i finansforetaksloven og finanstilsynsloven. Det innebærer bl.a. at foretakene skal melde fra til Finanstilsynet eller Norges Bank ved endring av utkontrakteringsavtaler og bytte av oppdragstaker, og at det kan settes vilkår for utkontrakteringen. Foretaket kan også få pålegg om ikke å iverksette eller om å avslutte oppdraget, dersom utkontrakteringen vurderes å være av et omfang eller en karakter som ikke er forsvarlig, eller som vanskeliggjør tilsynet med den utkontrakterte virksomheten eller med foretakets samlede virksomhet. Vurderinger av de sikkerhetsmessige og beredskapsmessige konsekvensene står sentralt i myndighetenes oppfølging. Den som har tillatelse til å drive konsesjonspliktig virksomhet i finanssektoren, har uansett ansvaret for at driften innrettes i tråd med regelverket, uavhengig av om driften er utkontraktert eller ikke. 
Det er av hensyn både til det enkelte finansforetak og til finanssystemet som helhet viktig at utflytting av IKT-oppgaver skjer på en forsvarlig måte. Dette hensynet ivaretas av et velutviklet regelverk og aktiv oppfølging fra Finanstilsynet og Norges Bank.